Víte, proč nosí kominíci štěstí? Špatně udržovaný komín vás ale sám vytrestá

14. říjen 2019

Povinností majitele nemovitosti je udržovat spalinové cesty ve funkčním a bezpečném stavu, od ledna 2016 je tato skutečnost pevně zakotvena v zákoně (zákon č.133/1985 Sb.). Na čištění komínu si zavolejte odborníka. Případně si můžete komín vyčistit svépomocí, pokud se jedná o topidlo na tuhá nebo kapalná paliva o výkonu do 50 kW, někdy je to nutné až třikrát ročně. 

Kominík a mistr odborného výcviku na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole Rychnov nad Kněžnou David Strnad v naší radioporadně na téma: Nejčastější závady komínů a novinky v revizích kotlů.

Podzim - nejlepší čas na pravidelnou kontrolu komína

Podzim září barvami, sběr naší práce je v plném proudu, ale i přes to by majitelé a správci domů neměli na některé věci zapomínat. Na mysli máme pravidelnou kontrolu komína, na jejíž provedení je nyní nejvyšší čas.

Kominík Luboš Petříček

Tedy pokud nejste vlastníkem plynového kondenzačního kotle, a neprovedli jste kontrolu vloni. Tam stačí počkat na příští sezónu, neboť legislativa ukládá majitelům plynových kondenzačních kotlů kontrolu spalinových cest od roku 2016 pouze jednou za 2 roky.

Sjednejte si kontrolu spalinových cest

Možná se vám v době, kdy ještě potřeba topení není úplně aktuálnízdá zbytečné volat jakéhokoliv řemeslníka, ale kominíci jsou výjimka. Ti mají plné ruce práce i celý rok a s přibližující se topnou sezonou je to horší a horší.

Kontrolu spalinových cest je totiž nutné provádět mimo topnou sezónu. Pokud si zavoláte kominíka nyní, máte ještě dostatek času na zorganizování samotné kontroly. Kominické svazy každoročně apelují na majitele domů, aby nenechávali kontrolu na poslední chvíli.

Špatně udržovaný komín vás sám vytrestá

V případě legislativou nařízených kontrol spalinových cest se opravdu nejedná o „šikanu" poctivých občanů státem.

Čtěte také

Pravidelnou kontrolu by každý majitel domu měl provádět ve svém vlastním zájmu. Neudržovaný komín totiž může napáchat až miliónové škody a pokud pojišťovna zjistí, že škoda vznikla od neudržovaného komína, nic vám nezaplatí.

Ostatně požárů, které se rozšířily od komína, řeší hasiči každoročně několik stovek. Problémy mohou být různorodého rázu. Nevhodná konstrukce komína, nezajištěná dvířka nebo zažehnutí sazí. Velmi častou příčinou požáru na půdách jsou mezery v komínovém plášti, netěsnosti ve spárách nebo praskliny.

V blízkosti komínu by neměly kvůli bezpečnosti být ani žádné hořlavé předměty, bezpečná vzdálenost je minimálně jeden metr. Případné závady vám zjistí pouze pravidelná kontrola komína.

Pokuta až 10 tisíc korun

Povinností každého majitele nemovitosti je udržovat spalinové cesty funkční a bezpečné, což znamená, že je třeba se starat o pravidelné čištění.

Blanka Malá a David Strnad ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

I přesto, že mají lidé podle zákona možnost si komín vyčistit sami, jednou ročně však musí kontrolu spalinové cesty provést oprávněný kominík. Jinak vám hrozí až desetitisícová pokuta.

Kromě pokuty, která hrozí majiteli, pokud odborné vyčištění komína nezajistí, může v případě způsobené škody požárem dojít i ke zkrácení či dokonce odmítnutí pojistného plnění od pojišťovny, jestliže by se prokázalo, že k požáru došlo v důsledku zanedbání péče o komín.

Co dělat, když v komíně začne hořet

V případě, že ve vašem komíně začne hořet urychleně odstraňte veškerý hořlavý materiál z jeho blízkosti. Zavolejte na linku 150 nebo 112.

Požár v komíně nikdy nehaste vodou, mohlo by dojít k jeho popraskání nebo i výbuchu. Do příjezdu hasičů je možné krotit plameny vhazováním písku vymetacími dvířky nebo ze střechy do komína.

Celou radioporadnu s Davidem Strnadem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související