Víte, jak funguje koučink? Co při něm můžete získat? Jaký je rozdíl mezi koučem a psychologem?

12. červen 2019

Profesionální kouč Marta Anna Petrášová, PCC v naší radioporadně na téma: koučink a co při něm můžete získat? Jaký je rozdíl mezi koučem a psychologem?

V dnešním digitalizovaném světě se o to víc prosadí zdravý selský rozum. Spoléhejte na něj

Tomáš Zajíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Konzultant hledání řešení každodenních problémů Tomáš Zajíček v naší radioporadně. I v dnešním digitalizovaném světě se prosadí zdravý selský rozum.

Koučink je proces podporující hledání individuálních řešení a rozvoj člověka. Koučování vede ke zvýšení sebevědomí a využití osobního potenciálu. Můžeme ho chápat jako doprovázené uvědomění si vlastních cílů a nalezení cesty, jak skutečně naplnit své cíle.

Koučování představuje způsob, jak najít řešení „na míru“, tedy řešení, které respektuje právě vaše možnosti a potřeby.

Cíl koučinku vždy stanovuje koučovaný subjekt. Kouč při koučování klade otázky a vede koučovaného k hledání jeho vlastních a autentických odpovědí.

Jana Kudyvejsová a Marta Anna Petrášová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Při osobnostním koučinku vždy přichází koučovaný se svým konkrétním cílem. Při manažerském koučování je ale zadavatelem manažer, přičemž koučovaným je zaměstnanec.

V práci na osobním růstu zaměstnance může jít i o specifickou kombinaci koučování a mentoringu. Zde i v jiných oblastech koučování platí to, že vztah mezi koučem a koučovaným je důvěrný a to i přesto, že objednatelem je zaměstnavatel.

Celou radioporadnu s Martou Petrášovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související