Víte, co je malnutrice? Rozvojem podvýživy jsou nejvíc ohroženi nemocní lidé, děti a senioři

16. březen 2021

Klinická výživa slouží k podpoře zdraví i léčby. Pomáhá pacientům lépe překonat období nemoci, rychleji se uzdravit a vrátit se do normálního života. Bylo zjištěno, že v době nemoci se nároky na výživu zvyšují, ale současně mívají v tomto období pacienti z nejrůznějších důvodů potíže s příjmem potravy.

Nutriční sestra Fakultní nemocnice Hradec Králové Jaroslava Pavlíčková hovoří v naší radioporadně o speciální výživě v době onemocnění.

Čtěte také

Po přijetí do nemocnice se podvýživa rozvine až u 30 procent nemocných, ale 20 až 40 procent pacientů je podvyživených již při přijetí do nemocnice, navíc mohou i dále hubnout.

Podvýživa nemusí být vždy patrná a může uniknout pozornosti. V současné době je na výživu v nemocnicích klade stále větší důraz. Nutriční podpoře, které je významným preventivním i léčebným faktorem, se věnují specializovaní zdravotníci.

Nutriční podpora zahrnuje podle závažnosti a zdravotního stavu nemocného pomoc při příjmu vhodné stravy, podávání výživových doplňků doplňujících chybějící živiny, podávání enterální výživy pomocí sondy a pokud nemůže pacient přijímat potravu přes zažívací trakt, podávání výživy do krevního řečiště.

Podvýživa u nemocných a starých lidí je stále realitou

Ačkoliv dopady podvýživy u pacientů v lůžkových nemocničních zařízeních i u klientů zařízení sociální péče jsou dostatečně známy a v této oblasti se již mnohé zlepšilo, údaje z dosud provedených studií říkají, že hrozí celosvětově až čtyřiceti procentům nemocných podvýživa.

V jejím důsledku se pacienti uzdravují delší dobu, mnohdy i s horšími výsledky léčby, a jsou v nemocnici déle, protože nezřídka dochází ke komplikacím.

Když strava nestačí

Nechutenství a s ním spojená podvýživa mohou mít celou řadu příčin. Někdy to může být sama nemoc, jindy užívané léky, bolest, nemocniční prostředí nebo psychika nemocného, ať již se jedná o depresi, úzkost či demenci.

Pokud pomoc nepřijde včas, dojde poměrně brzy k úbytku svalové hmoty, který se nahrazuje a zastavuje jen obtížně. Nemocný se rychle stává nesoběstačným a jeho léčba se přestává dařit. Pokud se nepodaří výživu zajistit běžnou stravou, nastupuje speciální klinická výživa, pomocí níž je možné tělu dodávat chybějící živiny.

Malnutrice - současné riziko ohrožující civilizovanou společnost

Nedostává-li tělo správné množství živin, které potřebuje, může nastat fáze, kterou odborníci nazývají malnutrice neboli podvýživa.

Čtěte také

Příčinami malnutrice jsou stavy spojené se sníženým příjmem živin, jejich zvýšenými ztrátami nebo zvýšenými metabolickými požadavky.

Podvýživa nemusí být na první pohled patrná, tak jak jsme zvyklí u anorexie či jiných poruch příjmu potravy. To je také jedním z největších rizik, které přináší.

Než se odhalí skutečná příčina pacientových potíží a než jsou podstoupeny adekvátní kroky k nápravě tohoto stavu, může to trvat dlouhou dobu. Podvýživa má vliv na vývoj organismu člověka ve všech směrech.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti a především senioři

Malnutrice se nejčastěji projevuje u seniorů zvýšenou mírou nechutenství, ztrátou svalové hmoty, a tím pádem i komplikovanou léčbou onemocnění.

Velmi často je podvýživa u seniorů spojena s pobytem v nemocničním zařízení, kde se dostává stejné péče všem pacientům, bez ohledu na skutečnost, co který z pacientů z hlediska výživy doopravdy potřebuje. Je potřeba rozlišovat mezi nedostatkem potravy a nedostatkem živin.

Jaroslava Pavlíčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Jaroslavou Pavlíčkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související