Vitariánství aneb návrat k syrové stravě. Trend dnešní doby?

Raw food, živá strava, syrová strava. Všechny tyto pojmy označují koncept stravování a vlastně i životní styl. Někdy se také můžete setkat s označením vitariánství. Zjednodušeně řečeno, lidé vyznávající vitariánství konzumují potraviny v co nejpřirozenějším stavu.

Každého asi nejprve napadne, že vitariáni se živí pouze ovocem a zeleninou. Bohatství chutí, které živá strava nabízí, je ale mnohem pestřejší. Je pravda, že základem jídelníčku je z valné části ovoce a zelenina, ale je doplněn také ořechy, semeny, obilninami nebo luštěninami.

Budeme-li se držet přísně výkladu slova syrový, pak v jistém konceptu této výživy najdeme i zastánce konzumace syrového mléka, vajec či masa. Ti jsou ale v menšině. Každopádně platí, že strava nesmí projít teplenou úpravou přesahující 42 až 45 °C. Na vaření, pečení, smažení či fritování můžete zapomenout.

Volba vitariánů

Co donutí člověka z české kotliny, aby se vzdal vysedávání u pořadů plných lákavých receptů, chutných menu v restauracích nebo oblíbených pochoutek k pivu a vínu? U valné většiny současných vitariánů je to jejich zdravotní stav. Potraviny ve své přirozené podobě jsou totiž plné vitamínů, minerálů a enzymů, které se nezničí dlouhým vařením. Pro tělo jsou tudíž lehce vstřebatelné a nezatěžují trávicí systém.

Plno ovoce, to je Raw bar

Běžnou vařenou stravu podle zastánců vitariánství strávíme tak za 3 hodiny. Lehký zeleninový salát doplněný naklíčenými semeny se nám prožene trávícím systémem už za hodinu. A když naše tělo nemusí věnovat energii trávení, může ji poskytnout na jinou práci. Třeba na vlastní ozdravení a regeneraci. To je také důvod, proč je mezi vitariány i mnoho mladých lidí, zejména sportovců.

Přechod na vitariánství

Pokud se někdo chce stát vitariánem, ať už ze zdravotních nebo etických důvodů, musí vydržet přibližně 3 týdny jakéhosi přechodu. Lidé, kteří se takto vědomě vzdali běžné stravy, popisují stav detoxikace. Nemoci se zhoršily, výrazně zhubli, bylo jim nevolno. Pokud i přesto vytrvali, zaznamenali velký nárůst energie a zlepšení zdravotního stavu. I když mnoho z nich později přeci jen bez výčitek svědomí nějaké to vařené jídlo pozřou. Každý jsme jiný a ne všem může 100% syrová strava vyhovovat.

V Raw baru

Mnoho potenciálních zájemců o živou stravu znepokojují zejména otázky: čím nahradím sladkou chuť? Nebudu mít nedostatek bílkovin? A co v zimě? Nebude mi při konzumaci syrové stravy přeci jen chladno? Čím se zahřeju?

Nepřeberné množství sladké chuti naleznete v přirozené formě v ovoci. Pro koho je to přeci jen málo, může sáhnout třeba po raw sladidlech, například agáve sirupu nebo stévii. A stačí jen nahlédnout do nějaké z vitariánských kuchařek, kolik se nabízí receptů na sladké pochoutky ze sušeného ovoce a ořechů.

Tak trochu jiné vánoční cukroví

Bílkoviny pro vitariány

Co se týče další otázky, mnohé druhy zeleniny či naklíčené luštěniny jsou bohatou zásobou bílkovin. A kdo má přeci jen pochybnosti, může si zajít na podrobný krevní rozbor a zjistit, zda mu něco zásadního nechybí.

A do třetice, tématem zimy jsou i ve vitariánství potraviny, které se přirozeně řadí k tak zvaným zahřívacím potravinám, například kořenová zelenina, zázvor, koření, bylinky či sušené ovoce. Je ale na každém, aby zjistil, jak na něj živá strava působí. A zda právě ona je cestou ke zdraví a větší vitalitě.

Při přípravě syrové stravy můžete zapomenout na dlouhé hodiny strávené u sporáku. Stačí nakrájet, pomixovat, uplácat nebo usušit a je hotovo.