Vitamíny, láska a chuť léta v jednom soustu. Vychutnejte si jahody bez ztráty vůně
Jahody jsou nejen lahodné a osvěžující ovoce, ale také jsou výživově hodnotné: obsahují velké množství vitamínu C, antioxidanty, kyselinu listovou, vlákninu a málo kalorií.
Díky vysokému obsahu vody (přes 90 %) jsou výborné pro hydrataci. Jejich konzumace podporuje imunitu, snižují krevní tlak a mají protizánětlivé účinky. Uvádí se i prevence srdečních chorob. Jejich výrazná chuť je ideální do dezertů, marmelád, mléčných koktejlů nebo tradiční studené letní polévky, tak se někdy říká jahodám v mléce a cukru.
Ve starověku byly považovány za symbol Venuše, bohyně lásky, kvůli svému srdcovitému tvaru a červené barvě. Pokud chcete, aby si jahody zachovaly co nejvíce vůně, nemyjte je pod tekoucí vodou. Vložte je krátce do misky s vodou a poté osušte papírovou utěrkou.
Dnes se můžete setkat i se speciální odrůdou jahod, která má bílou dužinu a zrníčka červené barvy a svou chutí připomíná ananas.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.