Virtuální Advent v Hradci. Muzeum východních Čech připravilo online trh nositelů lidových tradic

28. listopad 2020 10:50

Muzeum východních Čech v Hradci Králové (MVČ) se nehodlá smířit s nemožností nabídnout občanům kraje návštěvu muzeem pořádaných tradičních trhů, které jsou na rozdíl od ostatních adventních trhů v Hradci Králové postaveny téměř výhradně na nositelích lidových tradic napříč krajem a republikou nabízejí tak jinak nedostupný zážitek adventní, nákupní i etnografický.

Muzeum proto připravilo on-line projekt nazvaný „Advent v Hradci“, s virtuálními trhy a speciálním adventním kalendářem.

Na webové stránce www.adventvhradci.cz najdou od neděle 29. listopadu 2020 zájemci řemeslné tržiště, připravené jako symbolická i reálná náhrada za 31. ročník tradičního Muzejního adventního trhu.

Čtěte také

„Z původně cca 150 přihlášených lidových řemeslníků a tradičních výrobců jsme vybrali a oslovili téměř dvě desítky zpravidla nositelů prestižních ocenění: řemesla zapsaná i kandidující na seznam UNESCO, Nositelé tradice lidových řemesel ČR, Zlatý kolovrat či Mistr tradiční rukodělné výroby různých krajů z různých oborů a vytvořili jsme i pro ně a návštěvníky virtuální adventní trh“, uvádí Petr Grulich, ředitel MVČ.

Trh obsahuje audiovizuální medailony lidových řemeslníků, se zajímavostmi o tradici jejich řemesla v historii. Součástí je také možnost nákupu prostřednictvím muzejního
e-shopu, případně je možné se podívat a nakoupit si přímo na webech jednotlivých řemeslníků.

Čtěte také

„Nechte se třeba inspirovat, případně můžete podpořit řemeslníky nákupem v době, kdy téměř celý rok neměli možnost výdělku - a do konce letošního roku ani mít nebudou - a často jsou ve svízelné situaci.“ vysvětluje Lucie Peterková, tisková mluvčí muzea.

A dodává, že prezentace pro řemeslníky vznikly bezplatně: „Jsme překvapeni, jak vřele na tuto nabídku oslovení výrobci reagovali. Pro většinu z nich jsme jediní, kteří na ně nezapomněli. Chceme tak jejich práci nejen připomenout, ale zároveň návštěvníkům nabídnout zajímavé informace o historii řemesel, s možností nákupu a případně i voňavý odběr z vánočního výdejního okénka muzea a z naší kavárny.“

Muzeum východních Čech v Hradci Králové
sídlí v secesní muzejní budově, postavené v letech 1909 až 1913 architektem Janem Kotěrou. V roce 1995 bylo muzeum prohlášeno národní kulturní památkou. Součástí muzea je také Muzeum války 1866 na Chlumu.

Advent v Hradci ale ještě nabídne druhou, řekněme kulturní část. Jedná se od Adventní kulturní kalendář, který vznikl ve spolupráci s hradeckou Filharmonií, Klicperovým divadlem, Divadlem Drak, Galerií moderního umění, Městskou knihovnou a Českým rozhlasem Hradec Králové.

Čtěte také

V době adventu si každý den můžete odkrýt jedno kulturní okénko s virtuální audiovizuální náplní (moderním uměním, hudbou, mluveným slovem, divadlem, výstavou a dalšími zážitky).

V roce 2020 v Muzeu východních Čech v Hradci Králové vzniklo celkem 10 výstav, které i přes obě vlny koronakrize navštívilo téměř 13 500 lidí. Některé výstavy bohužel utrpěly v první vlně, jiné v té druhé.

Vedle toho však muzeum připravilo pro návštěvníky již tři desítky on-line výstav, virtuálních prohlídek fyzických výstav, geografických interaktivních exkurzí do minulosti, hraných i dokumentárních vzdělávacích videopořadů, přednášek atd., které zatím zhlédlo vysoko přes 20 tisíc návštěvníků.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související