Víno je kulturní nápoj pro kulturní lidi, udělá atmosféru, usmívá se vinař a someliér Karel Tomášek

28. květen 2024

Lehká letní vína. Jak je ochutnávat a vychutnávat, jaký je rozdíl od vín šumivých? I o tom, co vinaři neradi vidí, si dnes budeme povídat v radioporadně s odborníkem, vinařem a someliérem Karlem Tomáškem.

Používáte někdy víno i při vaření kuřete na víně?
Já se přiznám, že nejsem úplně velký odborník na vaření. Mé umění končí někde u vaření čaje, případně míchaných vajíček. Takže tady asi neposloužím posluchačům nějakou dobrou radou.

Karel Tomášek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale když jdu do restaurace, tak si dám rád třeba kohoutka na víně, toho samozřejmě zbožňuji. Jde o typické vinařské jídlo pocházející z Francie, ale dnes u nás také už jsou restaurace, které ho umí připravit skvěle. A dokonce mám jednoho přítele, jmenovat ho nebudu, jehož kohoutek na víně je prostě naprosto vynikající.

Když někam jedu, rád ochutnám místní vína. Rád navštívím spíše malé vinaře, kde je autentičnost daleko lepší než ve velkovýrobnách.
Karel Tomášek, vinař a someliér

Jaký je rozdíl mezi vodou a vínem?
Mezi vodou a vínem je asi veliký rozdíl, ale dnes je řeč o letních vínech, kde jednou z verzí mohou být vína nealkoholická. Ovšem vyrobit takové nealkoholické víno je poměrně složité. A zejména složité v tom, aby dobře chutnalo, aby v něm zůstalo to krásné aroma.

Čtěte také

Mnozí lidé chystají na dovolenou, Francie je proslulá svým vínem, každý by asi něco rád ochutnal a přivezl si o domů. Jsou nějaké oblasti, kterým byste se ale raději vyhnul?
Myslím si, že asi ne, takto bych to nestavěl. Všude se nechá najít dobré víno a naopak i v těch nejlepších oblastech možná najdete vinaře, jehož víno vám třeba chutnat nebude. To platí ve všech zemích. A dokonce i země, které, řekněme, historicky nebyly příliš vinařskými, tak dnes vinice vysazují.

To samozřejmě souvisí i s oteplováním, takže například v Polsku se teď vysazuje hodně vinic, také ve Velké Británii. Což jsou oblasti, kde bychom to ještě před nějakou dobu neřekli. A já, když někam jedu, rád ochutnám místní vína. Rád navštívím spíše malé vinaře, kde je prostě ta autentičnost daleko lepší než ve velkovýrobnách.

I v krabicích nemusejí být zdaleka špatná vína. Jsou to mnohdy vína zahraniční, kde je prostě úroda vyšší a náklady naopak nižší než u nás.
Karel Tomášek, vinař a someliér

Nevadí, když si dáme do vína led?
Pokud je to víno hodně teplé, tak bych asi kostku ledu na milost vzal. Ale zase na druhou stranu, pokud vám někdo podá teplé víno, je to samozřejmě špatně. Ten člověk tím ukazuje, že se o to příliš třeba nestaral.

Čtěte také

Co levná a krabicová vína? Pochutnal jste si někdy na víně z krabice?
Musím se tady k něčemu přiznat. Už to je hodně let, kdy jsme v nějaké společnosti pili vína a já jsem tam přinesl různá kvalitní a když jsem si na chvíli odskočil, tak mi kamarádi to víno prohodili za onen krabičák a já se musím přiznat, že v první chvíli jsem to nepoznal. Až teprve, když se všichni začali potutelně smát, co to jsem za odborníka, když to nepoznám.

Tak jsem se napil ještě jednou a pak mi to došlo. Chci tím ale říct, že i v těch krabicích nemusejí být zdaleka špatná vína. Ovšem je to i o tom, jak je to víno skladováno. Jsou to mnohdy vína zahraniční, kde je prostě úroda daleko vyšší a náklady naopak podstatně nižší než tady u nás v Čechách. Takže vína z jejich pohledu horší dávají do krabice, ale nemusí to být nutně něco špatného.

Na závěr dejte nějaké přání, protože nás čekají příjemné letní dny. Tak co popřát?
Tady si možná pomohu památnou větou pana prof. Viléma Krause, což byl, řekněme, nestor českého vinařství. Ten říkal, že víno je kulturní nápoj pro kulturní lidi. Víno udělá skutečně skvělou atmosféru a s přáteli strávíte krásné odpoledne či podvečer.

Karel Tomášek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s vinařem a someliérem Karlem Tomáškem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související