Viliam Dočolomanský: Žijeme povrchní životy. V šedesátce předstíráme, že je nám třicet. Téma stáří na Vltavě

30. listopad 2017

„Tahle země bude pro starý“, tak je nazvaný celorozhlasový tematický týden, kterému se od pondělí do pátku věnuje i Mozaika Českého rozhlasu Vltava.

Do života seniorů nehlédla třeba ze sálu Divadla Ponec, které už třetím rokem pořádá pohybově-hlasové dílny pro seniory - a to každou středu odpoledne. Lekce jsou zdarma a vedou je tři lektoři - tanečnice a choreografka Lenka Kniha Bartůňková, zpěvačka Ridina Ahmedová a letos nově i herec Jan Bárta. Účastníci během nich netančí klasické tance, ani nezpívají známé písně, jak by se mohlo na první pohled znát. Pohybují se a pracují se svým hlasem v přirozeném a spontánním souladu podle toho, jak jim velí a radí jejich tělo.

Problematiku stáří a stárnutí otvírá také inscenace Navždy spolu! oceňovaného mezinárodního souboru, který překračuje hranice žánrů fyzického, tanečního a hudebního divadla, Farma v jeskyni. Tvorba souboru je dlouhodobě založena na zkoumání nepohodlných témat současnosti a nových způsobů práce z lidským výrazem. Jevištní kompozice Navždy spolu! měla premiéru letos na jaře a vystupují v ní performenky Hana Varadzinová a Eliška Vavříková spolu s osmi seniory, kteří neměli žádnou předchozí zkušenost s divadlem, natož pak s žánrem fyzického nebo tanečního divadla. S nápadem zapojit do představení seniory přišel režisér a choreograf inscenace Viliam Dočolomanský.

Dávají česká divadla dostatek příležitostí hercům té nejstarší generace? A jak je napříč generacemi důležité vzájemné naslouchání? I o tom mluvila v souvislosti s novou inscenací dramatika Billa C. Davise Útěky v pražském Divadle v Řeznické herečka Jitka Smutná. Ta na řeznické scéně ztvárňuje v tragikomickém příběhu irských emigrantů tří generací nejstarší postavu - babičku Muddy. V Mozaice letos pětašedesátiletá herečka vysvětlila, proč si vždycky přála hrát v repertoárovém divadle.

Letos je to přesně 25 let, co existuje Nadace Život umělce zřizovaná šesti profesními organizacemi. Podpora umělců-seniorů patří mezi čtyři hlavní pilíře její činnosti. V polovině listopadu odměnila v pražském Radiopaláci padesátku umělců cenami Senior Prix za celoživotní uměleckou činnost. Byli mezi nimi například operní pěvkyně Libuše Márová a Jana Jonášová, herečky Zdena Hadrbolcová a Marie Drahokoupilová nebo herci František Neměc a Ladislav Frej. Ředitelka nadace Dagmar Hrnčířová vysvětlila, podle čeho jsou oceňovaní umělci vybíráni.

Obecně prospěšná společnost Elpida se v Praze zaměřuje na podporu aktivního života seniorů. Provozuje vzdělávací a kulturní Centrum Elpida, ve kterém nabízí nejen vzdělávací kurzy, ale třeba i pohybové a taneční dílny, pořádá mezigenerační festival nebo výstavy a je také platformou pro ženský pěvecký sbor. V centru funguje také pravidelný fotokroužek nazvaný Fotokafe, jehož lektorkou je Petra Klapka.

Spustit audio

Související