VIDEO: Také v Hradci Králové lidé oslavili příchod roku 2019 novoročním ohňostrojem

2. leden 2019 08:54

Tisíce lidí se přišly v Hradci Králové, Náchodě, České Skalici nebo Kostelci nad Orlicí podívat na tradiční novoroční ohňostroj. Návštěvníky neodradila ani nepříznivá předpověď počasí, která se odpoledne začala naplňovat. Jak to vypadalo na královéhradeckém Velkém náměstí pod Bílou věží?

Samotný program začal už po šestnácté hodině, na velkoplošné obrazovce viděli návštěvníci sestřih nejdůležitějších událostí ve městě za loňský rok a mohli se i občerstvit. Třeba čočkovou polévku jim nalévali přímo představitelé města.

Rozhovor s budoucím primátorem Hradce Králové Alexandrem Hrabálkem. Prioritou je Velké náměstí

Bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS) na archivním snímku z roku 2013.

Budoucí koalici na královéhradeckém magistrátu budou připravovat hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení. Strany spolu už podepsaly předkoaliční smlouvu.

Novou dočasnou roli si ve stánku s občerstvením užívala i náměstkyně primátora Monika Štayerová z hnutí ANO a nijak se nezabývala tím, jestli jí přítomní poznali nebo ne: „Tak já to ani nedokáži posoudit, ale zdá se mi, že jsou všichni dobře naladění, veselí. Popřejeme si navzájem do nového roku. Je to opravdu příjemná práce."

Podle reakcí lidí se zdálo, že většinou spíš moc nevěděli, s kým mají tu čest. Nové vedení města je ve funkci teprve krátce a tak tápal i jeden z příchozích Jaroslav Mareček: „Nepoznali jsme. Viděl jsem, že je fotograf fotografuje a říkal jsem si proč? Tak teď už to vím!"

Novoroční ohňostroj 2010

Před sedmnáctou hodinou se začala naplňovat nepříznivá předpověď meteorologů. Přeháňky se postupně změnily v hustý déšť, do kterého se přidaly i sněhové vločky. Lidé ale neodcházeli.

„Určitě vydržíme," byla si jistá Olena Dudová.

Nakonec to ale s počasím dopadlo lépe, než to dlouhou dobu vypadalo. Kolem osmnácté hodiny pršet přestalo a nefoukal ani meteorology avizovaný silný vítr.

Nový královéhradecký primátor se seznamuje s chodem magistrátu i se svou kanceláří

Kancelář primátora Hradce Králové

Nový primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek za ODS se po úterním potvrzení ve funkci naplno pustil do poznávání svého nového pracoviště - tedy magistrátu. Z malé kanceláře v budově farmaceutické fakulty se přesunul do kanceláře výrazně větší - primátorské. Reportér Tomáš Lörincz se do ní vydal na návštěvu s mikrofonem.

Tradiční zvonění zvonu Augustin tak už mohli lidé poslouchat bez deštníků.

Primátor města popřál všem zdraví a štěstí

Před samotným ohňostrojem popřál lidem na náměstí do nového roku hradecký primátor Alexandr Hrabálek zvolený za ODS: „Co jiného se dá popřát, než především hodně zdraví. Když se k tomu zdraví přidá ještě troška štěstí, tak si myslím, že je to vše, co potřebujeme. Protože, budeme-li mít štěstí a budeme mít zdraví, budeme mít úspěch a bude se nám dařit. Budeme spokojeni. A to je vlastně všechno."

Podívaná na ohňostroj trvala tentokrát v krajském městě necelých 8 minut.

autoři: Tomáš Lörincz , baj

Související