VIDEO: První letošní mládě nosorožce dvourohého je na světě. ZOO Dvůr Králové slaví!

10. červen 2016

ZOO Dvůr Králové i letos potvrzuje, že je jedním z nejlepších chovatelů nosorožců na světě. Ve čtvrtek 9. června se tu narodilo 42. mládě nosorožce dvourohého. Další dvě samice tohoto kriticky ohroženého druhu jsou březí. Dvorská zoo chová nosorožce dvourohé jako jediná v České republice.

Matkou nového přírůstku se stala samice Jasmína, která se narodila ve dvorské zoo před šesti lety. Otcem je desetiletý Davu pocházející ze zoo v německém Krefeldu. Davu ve Dvoře Králové zplodil už třetího potomka.

„Samice začala rodit ve čtvrtek před šestou hodinou večer. Porod proběhl zcela hladce a bez jakéhokoli zásahu ošetřovatelů, což považujeme za velký úspěch. Jasmína je prvorodička,“ uvádí ošetřovatelka nosorožců Veronika Hošková.

„Matka i mládě jsou v pořádku, mládě váží 32 kg a ihned po porodu začalo sát mléko. Březost samice trvala 452 dní, to je u nosorožců dvourohých standardní délka,“ doplňuje kurátor kopytníků Jiří Hrubý.

Čtěte také

V současné době se skupina nosorožců dvourohých ve dvorské zoo rozrostla na 16 jedinců, což je největší skupina chovaná v Evropě. Další dvě samice Eva a Jola jsou březí.

Na konci června je naplánován převoz dalšího nosorožce dvourohého z dvorského chovu, samice Elišky, do národního parku Mkomazi v Tanzanii. Eliška se připojí ke skupině nosorožců, kterou sem dvorská zoo vrátila už v roce 2009 a která pod africkým sluncem úspěšně odchovala už dvě mláďata.

autor: Andrea Jiroušová
Spustit audio