VIDEO: Plameny zachvátily chalupu v Luisině údolí v Orlických horách. Škoda je asi 5 milionů korun

5. září 2022 14:47

Krátce po 5. hodině ráno přijalo operační středisko hasičů hlášení o požáru rekreačního objektu v Luisině údolí v katastru Deštného v Orlických horách. Na místo bylo postupně vysláno celkem 8 jednotek požární ochrany, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

Už při příjezdu hasičů byla roubenka v plamenech, hasební zásah musely vést jednotky zvenčí. Kvůli velkému poškození objektu docházelo ke zborcení konstrukcí, včetně stropů a části střechy, pohyb uvnitř by byl pro zasahující příliš nebezpečný.

Na likvidaci požáru nasadili hasiči hned několik vodních proudů, suchou pěnu a využili také systém CCS Cobra určený pro hašení vysokotlakým proudem vody a řezání materiálu vodním paprskem. Kolem 06:45 byl požár lokalizován a jednotky pak pokračovaly v rozebírání střešní konstrukce, vyhledávání ohnisek a jejich dohašování.

Čtěte také

Likvidaci události ohlásil velitel zásahu kolem 11:20 hodiny. Objekt si poté převzal majitel, s dohlídkou mu pomohou místní dobrovolní hasiči. Při zásahu došlo k lehčímu zranění jednoho z hasičů, byl ošetřen na místě.

Místo požáru ohledával vyšetřovatel hasičů ve spolupráci s pracovníky Institutu ochrany obyvatelstva (HZS ČR) a Policií ČR. Příčina nebyla prozatím stanovena, vyšetřuje se. Škoda, kterou oheň napáchal, byla předběžně stanovena na 5 milionů korun. Uchráněné hodnoty představují asi půl milionu korun.

Při události zasahovali profesionální hasiči ze stanic Dobruška a Rychnov nad Kněžnou, HZSP Škoda Kvasiny a dobrovolní hasiči z JSDH Deštné v Orlických horách, Olešnice v Orlických horách, Orlické Záhoří, Solnice a Bohdašín. Družstvo z CPS Hradec Králové drželo zálohu na dobrušské stanici pro případ jiné mimořádné události.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje

Související