VIDEO: NASA zveřejnila záznam rekordního letu helikoptérky na Marsu. Ingenuity urazila 704 metrů

4. červen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil video z rekordního letu helikoptérky, která je už více než rok na Marsu s robotickým vozítkem Perseverance. Při svém 25. letu začátkem dubna malý vrtulník nazvaný Ingenuity urazil 704 metrů a letěl rychlostí 5,5 metru za sekundu.

Vědci z Botanického ústavu Akademie věd ČR spolupracují na hledání a výzkumu prospěšných látek z některých polozapomenutých středoevropských bylin, jako je například ožanka či komonice.

Čtěte také

Principy dědičnosti vysvětluje srozumitelnou formou nová stálá expozice Genetika aneb Podivuhodná cesta do jádra buňky. Návštěvníci ji najdou v augustiniánském klášteře v Brně, kde kdysi žil a dělal své pokusy zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel. Od jeho narození letos uplyne 200 let.

V roce 2022 se na oběžnou dráhu dostaly už tři české družice a všechny tři letěly na raketách Falcon 9, Po lednovém CubeSatu VZLUSat-2 a dubnovém BDSatu se na oběžnou dráhu dostal i Planetum-1. Tato družice vznikla díky pražskému planetáriu a má sloužit především edukačním účelům.

Čtěte také

Archeologové odhalili při rekonstrukci náměstí ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku zachované části domu a kusy vybavení z konce 13. až poloviny 14. století. Archeologové odkryli dům v jihovýchodní části náměstí.

Oblast krkonošského Jilemnicka je bohatá na středověké nálezy. Odhalil je i nedávný archeologický průzkum v pozůstatcích kostela sv. Alžběty, který stával přímo před jilemnickým zámkem. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související