Více než 24 hodin vypouští čistírna odpadních vod splašky do Labe ve Dvoře Králové

7. únor 2012

Splašky z kanalizace Dvora Králové dál tečou přímo do Labe. Tamní provozovatel čistírny odpadních vod - firma WWTP DKNL - je do řeky začal vypouštět včera dopoledne.

Nedohodl se totiž s městem na výši plateb za poskytnuté služby. Podle jednatele WWTP DKNL Aleše Morávka by jednání s městem o situaci a cenách za čištění mělo být ve středu.

Ve Dvoře Králové je redaktorka Jiřina Mužíková. Rýsuje se už nějaké řešení?

Krajský úřad Královéhradeckého kraje zahájí s majitelem a provozovatelem čističky ve Dvoře Králové nad Labem správní řízení. Čistička sporům s radnicí od pondělí neodebírá splašky z městské kanalizace, které tak tečou přímo do řeky.

Majiteli a provozovateli čističky hrozí v případě porušení zákona pokuta v součtu až půl druhého milionu korun. Krajský úřad v současné době čeká na zbytek všech podkladů a protokolů od dvorské radnice, aby mohl správní řízení zahájit. Dokumenty by měl mít k dispozici ve středu.

Podle vrchního ředitele sekce vodního hospodářství ministerstva zemědělství Pavla Punčocháře nemá dvorský případ obdoby a hrozí mezinárodní ostudou. Podle Punčochářova vyjádření pro Český rozhlas by obnovení čištění mohl nařídit dvorský vodoprávní úřad vydáním takzvaného nařízení povinnosti veřejné služby.

Spustit audio