Víc než 100 dní museli zájemci o výpůjčky z knihoven hledat knihy místo v regálech jen na internetu

13. duben 2021

Po třech a půl měsících zavřených dveří a v lepším případě otevřených výdejních okének se do knihoven znovu vrátili čtenáři. Od začátku týdne může být znovu otevřeno. A hned první pracovní hodiny nového týdne ukázaly, že čtenáře touha po knížkách neopustila. 

Čtěte také

V knihovně města Hradce Králové ve Wonkově ulici odbavili za prvních asi šest hodin přes sedm set čtenářů. Další desítky lidí volaly, aby se ujistily, že opravdu mohou do knihovny přijít - že je skutečně už otevřeno. Knihovny sice fungovaly v režimu výdejních okének, ale otevřené prostory chyběly.

„Hodně nám to chybělo. Už jsme se moc těšili. Náhodou jsem to dnes uviděl otevřené, když jsem jel na kole okolo. Tak jsem sem hned spěchal," říkal například Gerhard, který bral knihy i pro manželku.

Se solidní porcí knížek odešel z knihovny i Vladimír.
„Je to jiné než když si člověk najde například v Knižních novinkách text, ale nemůže se podívat přímo do knihy a zalistovat."

Jičínská Knihovna Václava Čtvrtka je mezi třemi nejlepšími v soutěži Městská knihovna roku 2020

Zavřeno bylo přitom opravdu poměrně dlouho, dovnitř čtenáři nemohli tři a půl měsíce.

Teď mohou a chodí jich hodně, přesto práce se samotnými knížkami knihovníkům možná ve srovnání s uplynulými týdny, kdy byla otevřená výdejní okénka, spíš ubyla.

Čtěte také

Potvrzuje to ředitelka knihovny Barbora Čižinská.
„Od rána jsme chystali objednávky pro lidi, protože když máte jen výdejní okénko, tak si čtenáři nemohou sami vybrat. Musí si vybrat buď přes internet v katalogu nebo jim to musíme připravit my, když si zavolají nebo napíšou e-mail. Tak jsme jim to dohledávali a chystali do výdejního okénka, abychom je potom mohli celý den vydávat."

Hradecká městská knihovna bude i dál pokračovat i v online programu, který si lidé našli před lockdownem, během něj a v knihovně věří, že i po něm.

A stejně jako budou přibývat noví čtenáři.
„Registrujeme nové čtenáře. První naše nová nedočkavá čtenářka se už v 8:01 přišla zapsat do knihovny."

Otevřeno pro stávající i nové čtenáře podle běžné otevírací doby mohou mít od tohoto týdne všechny knihovny v Česku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.