Víc krádeží ve stanech a odcizených bicyklů. V létě je v našem kraji naopak méně tragických nehod

17. červenec 2017

Za první dva týdny prázdnin zaznamenali policisté v Královéhradeckém kraji dva nepříznivé trendy. Přibylo krádeží ze stanů a také odcizených jízdních kol. Podle kriminalistů to ovšem není nic překvapivého. Nárůst evidují každoročně se začátkem letních prázdnin. V kraji naopak oproti předchozím letům zatím ubylo tragických dopravních nehod.

„Fenoménem letních prázdnin jsou krádeže věcí ze stanů. Ať už z rekreačních oblastí, nebo například ze stanů ma hudebních festivalech," říká Ondřej Moravčík z královéhradecké krajské policie.

Čtěte také

V celém regionu už kriminalisté řeší desítky takových krádeží. Jen na Královéhradecku je škoda přes 50 tisíc korun: „Zde je nutné upozornit, že to jsou zatím pouze průběžné statistiky v polovině měsíce července. V porovnání s předchozími měsíci je ten nárůst opravdu velký. Souvisí to s letním počasím, souvisí to s prázdninami."

Mírný nárůst je také v počtu odcizených jízdních kol

„Krádeže jízdních kol jsou celoročním fenoménem. Nicméně se letním počasím využívají lidé tento dopravní prostředek mnohem intenzivněji. S tím se pojí i větší riziko krádeží. Jedná se o celokrajský fenomén," říká Ondřej Moravčík.

Auto, nehoda

Naopak příznivý trend je v porovnání s předchozími lety v nehodovosti

Za první dva týdny července evidují policisté v kraji 160 dopravních nehod: „Velmi pozitivní je skutečnost, že při těchto dopravních nehodách zatím nepřišel o život ani jeden člověk. Pokud to mohu porovnat s loňským rokem, tak za toto období jsme evidovali tři mrtvé osoby a pět těžce zraněných."

Záchranáři v Královéhradeckém kraji měli za první dva týdny letních prázdnin 1 500 výjezdů, což je číslo srovnatelné s předchozími lety. Během července ale mají víc převozů pacientů mezi jednotlivými nemocnicemi.

„Souvisí to samzřejmě s letním provozem zdravotnických zařízení, kdy jsou některá uzavřena. Je zvýšený pohyb nemocných. Takový extrémní případ byl v úterý, kdy převozová posádka z Hradce Králové najezdila během směny více než 750 kilometrů," vysvětluje Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Taková vzdálenost je stejná jako například z Hradce Králové do severního Chorvatska.

autor: ova
Spustit audio