Víc kamer zajistí Hradci Králové větší klid?

19. leden 2017

Další tři nové kamery by měly v několika příštích týdnech začít střežit zrekonstruovanou lokalitu náměstí 28. října, Dukelskou ulici a nároží obchodního domu poblíž ulice Letců v Hradci Králové. Město na zřízení nových kamerových bodů získalo dotaci z ministerstva vnitra ve výši téměř půl milionu korun. Podobná dotace pomohla městu s asistenty prevence kriminality, kteří se městským strážníkům osvědčili.

Zkraje letošního roku magistrát požádal ministerstvo vnitra o dotaci ze státního rozpočtu na projekt prevence kriminality, který byl místně zaměřen na Dukelskou ulici a náměstí 28. října. Žádost byla posouzena a kladně vyhodnocena. „Podmínkou je desetiprocentní finanční účast města, s níž rada města vyslovila souhlas a dodavatel se může pustit do práce. Musí si poradit nejen s dodávkou kamer, ale i s rozvody a přenosovými trasami,“ řekl Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové.

Bezepčenostní kamerový systém jihlavských městských strážníků

Jedna z kamer bude výjimečná. „Bude snímat situaci ve výseči v rozsahu 360 stupňů. Co do velikosti snímané plochy veřejného prostranství, půjde o jednu z nejlepších kamer, které budeme mí k dispozici. Všechny výstupy budou online přenášeny do našeho operačního střediska, které už teď obsluhuje téměř třicet kamer,“ vysvětluje Miroslav Hloušek. Další kamery plánují strážníci umístit po dohodě s komisí místní samosprávy například do míst, kde je velký pohyb školáků a provoz vozidel.

Čtěte také

Klid v ulicích zajišťují nejen kamery, ale i dočasně umístěná mobilní služebna s hlídkou městské policie přímo u obchodního centra v Dukelské ulici.

Policie ČR - Pomáhat a chránit

Dotace pomohla městu i s takzvanými asistenty prevence kriminality, kteří strážníkům už několik týdnů výrazně pomáhají v centru města, ale nejen tam. Asistenti slouží se strážníky v režimu pochůzek, zejména pak v centru města v lokalitě ulic Dukelské, S. K. Neumanna a náměstí 28. října. Nejednou už byli povoláni i do jiných částí města, kde se díky nim podařilo vyřešit řadu napjatých situací. Aktivně totiž hovoří s těmi, kteří páchají drobné protiprávní jednání a zaměřují se na romskou komunitu, s níž umějí komunikovat nejen v českém jazyce. Strážníci jsou s jejich prací spokojeni.


Zvětšit mapu
Spustit audio