Vezmeme vás na hodinu náboženství do Meziměstí na Broumovsku

13. květen 2015

Věřících lidí v České republice podle statistických údajů ubývá, patříme tak k nejméně zbožným zemím světa. Také proto se na drtivé většině škol náboženství nevyučuje. Přesto existují vyjímky a mezi ně patří i malá škola v třítisícovém Meziměstí na Broumovsku. Právě tam se s mikrofonem vypravil redaktor Václav Plecháček.

Římskokatolický farář Martin Lanži právě zahajuje hodinu náboženství. Není povinná, naopak jde jen o dobrovolný kroužek, na který chodí šest dětí.

„Zajímá mě to, protože jsem věřící. Stejně jako oba rodiče a babička," říká Honza a podobně je na tom i vedle sedící Matyáš: „Celá rodina jsou věřící."

Společně s ostatními třeťáky se během hodin náboženství připravují k prvnímu svatému přijímání.

„Což je moment, kdy věřící člověk i v takhle raném věku poprvé přijímá v naši mluvě svátost oltářní, tedy svaté přijímání," vysvětluje farář Martin Lanži.

Čtěte také

Na hodinách se tak děti učí například to, jak vypadá mše svatá, s jakými předměty se při ní věřící setkávají a probírají se tady třeba i jednotlivé body desatera.

Vše formou hry a zábavných doplňovacích kvízů

Pro někoho možná překvapivě pracuje farář běžně s dataprojektorem a dalšími výdobytky moderní techniky, při hodinách se tak pouští i filmy nebo písničky. Špatných známek, černých puntíků nebo poznámek se přitom děti bát nemusí.

křesťanství

„Náboženství se, alespoň u mě, zásadně neklasifikuje. Ale jednou za čas děláme jakési testy, které jsou takové srandovní, vždycky je tam nějaká srandovní odpověď, například otázka kde Ježíš udělal nejvíce zázraků. A možnosti: ve městě Kafarnaum, Kaufland nebo Kutná hora. Na základě toho už děti vědí, že je to Kafarnaum", říká farář Martin Lanži.

Pokud bude o kroužek náboženství mezi dětmi zájem, vedení základní školy v Meziměstí ho může zařadit do osnov jako nepovinný předmět, tak jak už to tady ostatně v minulosti bylo.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio