Vezmeme vás do školy, kde platí zákaz používání mobilů!

26. říjen 2015

Pro mnoho zařízení téměř utopie, v jiných pravidlo už zavedli nebo o něm uvažují. V základní škole Krčín v Novém Městě nad Metují už téměř deset let ale takové nařízení platí. A problémy s tím nemají žáci ani rodiče.

Právě končí vyučovací hodina a školáci mají přestávku. S mobilem ale nikoho neuvidíte, zakazuje to školní řád.

„Žáci vypnou mobilní telefony před vstupem do budovy školy. Zapnout je mohou opět po opuštění školní budovy", cituje ředitelka Základní a mateřské školy Krčín v Novém Městě nad Metují Jana Vitverová ze školního řádu.

Čtěte také

Nařízení začalo platit poté, kdy žáci natočili v budově školy nevhodné video.

„Objevili jsme na Facebooku záběry našich dětí jak tady jakoby zkouší nějaké bojové umění na chodbě. Mělo to být jako, ale vypadalo to tedy dost dramaticky", doplňuje Jana Vitverová.

Rozhodně přitom neplatí, že by se děti v případě nouze nemohli spojit se svými nejbližšími.

Facebook v mobilu

Podle jednoho z kantorů Libora Drašnara je ale potřeba dodržovat daná pravidla: "Zavolat si mohou vždy. Buď telefonem z našeho kabinetu, nebo i ze svého telefonu pokud to ale víme", vysvětluje.

A dodává, že drtivá většina žáků ani rodičů nemá s nařízením problém: „Myslím si, že cítí sami, že je to tady pro ně bezpečnější. Mluvím o kyberšikaně a těchto věcech. Protože kdysi v šesté třídě došlo k tomu, že se z legrace natáčeli jak se šikanují. Bylo evidentní z těch pohledů, že se jedná o legraci, ale veřejnost to třeba nemusí tak chápat."

Opatření školy skutečně většina rodičů vítá, potvrzuje to například Kateřina Halámková.

Smartphone, ilustrační foto

Ta má tři dcery, dvě už ze základní školy Krčín vyšly, třetí právě nastoupila do první třídy: „Já s tím souhlasím naprosto. Proč mít při vyučování mobilní telefon? Myslím, že děti to vzaly jako hotovou věc. Takto jsou daná pravidla a tak se to dodržuje".

Občas se sice objeví vyjímky a někteří žáci zákaz poruší, následně jsou ale potrestáni. Aktuálně tak tři školáci dostanou důtku ředitele školy.

Například loni to ale nebyl ani jeden.

autor: PLE
Spustit audio