Většinu přestupků za nedodržování protiepidemických pravidel vyřeší v kraji policisté na místě

19. březen 2021 09:18

Policisté v Královéhradeckém kraji v porovnání s předchozími měsíci častěji kontrolují dodržování současných protiepidemických opatření. Hlídky jsou nejen na hranicích jednotlivých okresů ale i po území celého regionu. 

Čtěte také

S vyšším počtem kontrol roste i počet odhalených přestupků. Většinu policisté vyřeší na místě, zhruba desetina prohřešků ovšem končí ve správním řízení.

Zatímco loni v Královéhradeckém kraji policisté řešili kvůli nedodržování protiepidemických vládních opatření za celý rok zhruba 480 přestupků, teď jsou čísla o dost vyšší.

„Denně nyní provádíme po celém kraji okolo 5 000 kontrol, z toho každý den řešíme 200 až 300 porušení opatření. Většinu z nich vyřešíme na místě uložením pokuty v příkazním řízení. Asi desetinu případů předávají policisté k dořešení příslušným orgánům do správného řízení. Zbytek dořešíme domluvou," popisuje za královéhradeckou krajskou policii Eva Prachařová.

Městská policie Plzeň kontroluje na hlavním nádraží nošení roušek

Například v Hradci Králové zatím úředníci těmito přestupky příliš zahlceni nejsou.

„Za poslední rok bylo v souvislosti s porušováním vládních nařízení oznámeno na přestupkový odbor více než 170 přestupků. Pravomocně jich bylo vyřešeno téměř 90 pokutou v celkové výši přibližně 46 tisíc korun," říká za hradecký magistrát Kateřina Šmídová.

Čtěte také

Úředníci se nejčastěji zabývají stejnými věcmi jako v druhém největším městě kraje - v Trutnově. Pokračuje Michaela Dědková z tamního městského úřadu.
„Jednalo se převážně o nedovolený pohyb a pití alkoholu na veřejně přístupném místě. V letošním roce náš správní orgán obdržel 35 oznámení o přestupku od Policie České republiky a 2 oznámení od naší městské policie. Doposud se uložené pokuty pohybovaly v průměrné výši do 2 tisíc korun."

Část přestupků ovšem řeší hygienici, například nenošení respirátoru na místě kde je to povinné nebo i přes zákaz otevřené restaurace. Celkově zatím hradecká krajská hygienická stanice dala 29 pravomocných pokut v celkové částce téměř 79 tisíc korun.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související