Většina života na Zemi je očím neviditelná. Muzeum Pod čepicí vás zve na výstavu Mikro - Makro

28. duben 2018 10:25

Na bystré návštěvníky se těší interaktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí v Hronově na Náchodsku. Do nové sezony připravilo výstavu, která dostala název Mikro - Makro. Spolu s Lenkou Grimmovou si ji prošla také reportérka Jana Házová.

Těžko to popsat. Na stěně vidíme makrofotografie. „Trošku jsme pátrali po významu slov makro a mikrofotografie. Tak jsme téma letošní výstavy pojmenovali Mikro - Makro. Fotografové říkají, že mikrofotografie je pořízená fotoaparátem ještě přes mikroskop. Tedy věci, které pouhým okem opravdu nevidíme. A makrofotografie jsou buď fotografie věcí, zvířat, v našem případě zrovna hmyzu, které jsme schopni okem vidět, ale jsou tak nazvětšované, že vidíme nádherné detaily, třeba u toho hmyzu každý chloupek," říká Lenka Grimmová, spolumajitelka muzea.

Tady opravdu člověk uvidí, jak je příroda nápaditá a krásná.

„My jsme si při těch přípravách výstavy uvědomili, že zhruba dvě třetiny veškerého života na Zemi, jsou našim očím neviditelné. Jen třetinu vidíme pouhým okem," usmívá se Lenka Grimmová.

Interaktivní výstava Mikro - Makro v Muzeu Pod čepicí v Hronově

Jde o interaktivní muzeum, takže na výstavě se nesetkáte jen s fotografiemi.

„Najdete tady lupy, nějaké věci k prohlížení, k bližšímu prozkoumávání. Protože pod zvětšovacími skly ledacos vypadá zajímavě. Krásné jsou i věci, které pod tou lupou prosvítají. Takže jsem připravili pár vzorků na průsvitníkové stoly. A je tady i část, kde jsou veřejnosti k dispozici mikroskopy. Taková malá badatelna," vysvětluje Lenka Grimmová.

Mohou si návštěvníci přinést nějaké své vzorky, které by si rádi prohlédli pod mikroskopem?

„Určitě. To doporučuji. Někdy i co člověk jen tak vytáhne z tašky nebo kapsy, vypadá kolikrát moc zajímavě. Naše výstava bude zájemcům k dispozici přes celé léto a potrvá až do prosince," uzavírá rozhovor Lenka Grimmová.

Interaktivní výstava Mikro - Makro v Muzeu Pod čepicí v Hronově

Mnoha věcí, rostlin nebo živočichů si pro jejich miniaturní velikost ani nevšimneme nebo o jejich existenci nemáme ani ponětí. Častokrát však ty nejmenší věci hrají tu největší a nejdůležitější roli. Existuje řada zajímavých a překvapivých souvislostí mezi mikrosvětem a makrosvětem.

Čtěte takéInteraktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí v Hronově

Jaká pozoruhodná srovnání přináší vesmír - makrosvět opředený spoustou nevysvětleného?

Přímo v centru města Hronov vzniklo na ploše asi 200 metrů čtverečných interaktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí. Věříme, že se toto zábavně-vzdělávací centrum stane pro děti i dospěláky, školáky i předškoláky, nejen z města Hronov, místem úžasného poznávání a tvoření, zázemím pro společné zážitky a prostorem, do kterého se budou rádi vracet. 

Pozvánka na výstavu Mikro - Makro v Muzeu Pod čepicí
Spustit audio

Související