Většina hradů a zámků v Královéhradeckém kraji o víkendu otevírá brány. Jaké novinky připravily?

28. březen 2019 09:59

Většina státních hradů a zámků v Královéhradeckém kraji o víkendu zahájí novou turistickou sezónu. Pro návštěvníky bude na různých památkách napříč regionem připraveno mnoho zajímavých programů. Vstupné zůstane stejné jako v loňském roce.

Správa opočenského zámku začala chystat historickou stavbu na novou sezonu. Co to obnáší?

Správa opočenského zámku začala připravovat interiéry panství na letošní sezónu

Správa opočenského zámku začala připravovat interiéry panství na letošní sezónu. Do konce března musí nejen uklidit více než 100 zámeckých pokojů, ale mnohé z nich také vyzdobit. 

„Sezóna nám oficiálně začíná v sobotu 31. března," připomíná mluvčí Uzemní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.
„Návštěvníky jistě potěšíme tím, že pro ně máme snížené rodinné vstupné. Jinak jsme zachovali vstupné na základních prohlídkových trasách tak, jak ho turisté znali z předchozích let."

Plány jednotlivých památek představili zástupci památkářů na zámku v Opočně, který do letošní sezóny vstoupí s novým kastelánem, kterým je Tomáš Kořínek.

Obnovená červená fasáda Hrádku u Nechanic

Opočenský zámek bude také součástí cyklu po stopách šlechtických rodů, věnovaný letos rodině Clam-Gallasů. Tu připomenou například prostřednictvím nočních prohlídek zpestřených ochutnávkami historických jídel.

Říká se mu malá Hluboká. Zámek Hrádek u Nechanic je jako stvořený pro filmové pohádky

Zámek Hrádek u Nechanic

Užijte si Hradozámecké léto a přijeďte se za námi podívat v neděli 5.srpna na zámek Hrádek u Nechanic. Od 12:00 do 16:00 hodin jsme pro vás připravili bohatý program, v rámci kterého vystoupí Jana Chládková se skupinou Pontiac, Pavel Vítek, Josef Zoch, Petra Černocká a Marcel Zmožek. Během odpoledne se můžete také vydat na prohlídku zámku s naším kolegou Otou Jirákem. 

„Na Opočno bych nalákala milovníky zbraní, protože se tady chystají dvě velké tematické výstavy. Na Hrádku u Nechanic jsme otevřeli třetí prohlídkový okruh s názvem Hostinské pokoje," říká Lucie Bidlasová.

Zahájení velké investiční akce pak čeká zámek v Náchodě.
„Tam chystáme velkou revitalizaci celého zámeckého kopce. Doufáme, že tím všem návštěvníkům uděláme radost, protože tento projekt v letošním roce chceme spustit."

Barokní areál na Kuksu už zahájili sezónu o uplynulém víkendu.
„Kuks si připravil téměř 200 nových exponátů. Myslím si, že milovníci hospitalu, jako jedinečné památky v Evropě, ocení, že expozice byly vhodně doplněny. Nejen o mobiliář, ale také například o historické obrazy."

Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks podporují projekt Stárneme spolu

A v Ratibořicích letos mysleli hlavně na rodiny s dětmi.
„Protože si správa zámku připravila nově dětské zkrácené prohlídky. Dětské návštěvníky povede komtesa Hortensie a bude jim dávat různé otázky a úkoly. Provede je tedy zámkem takovou zábavnější formou," doplňuje Lucie Bidlasová.

Ratibořice a Babiččino údolí nabízí spojení přírody s českými tradicemi i literaturou

Za Babičkou Boženy Němcové do Ratibořic

Zveme vás na zajímavá místa našeho kraje a dnes vás zavedeme do Ratibořic. Babiččino údolí nabízí mnohá zastavení, na své si přijdou nejen dospělí návštěvníci, ale i děti. Co všechno toto údolí známé z díla Boženy Němcové Babička nabízí - o to se zajímala reportérka Jana Házová. 

Podle ředitele Územní památkové správy na Sychrově Miloše Kadlece letošní sezóna programově velmi pestrá, ale také náročná.
„Protože chystáme velkou řadu akcí, které by měly zlepšit komfort návštěvníků. A v neposlední řadě také zlepšit především technický stav památek. Je před námi opravdu řada investičních akcí, které budeme na Královéhradecku řešit."

Letošní investice by podle Miloše Kadlece mohly dosáhnout až 60 milionů korun.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související