Vesnická galerie ve Slavkovicích zve na sto padesát obrazů malířů Vysočiny. Otevřená je po celý rok

5. listopad 2022

Slavkovice na Vysočině jsou malá vesnička, která je dnes místní částí nedalekého Nového Města na Moravě. V domě s číslem popisným jedna žije už stovky let rodina Sáblíkova. Pocházel odtud například prvorepublikový senátor Karel Sáblík. Dnes ve zrekonstruované rychtě najdete galerii.

„Naše galerie je zaměřená na malíře z Vysočiny,“ říká Roman Sáblík, který je pokračovatelem rodu žijícího na místní rychtě už od 15. století. Sám je vyučený zedník a navíc má moc rád výtvarné umění. Peníze, které zbývaly z podnikání, vždy rád investoval do obrazů. Dnes tak vlastní rozsáhlou sbírku obrazů autorů, většinou krajinářů. „Mně je nejbližší Josef Jambor, protože maloval hodně realisticky, to mám rád,“ říká galerista.

Výstavní prostory vytvořil Roman Sáblík z bývalých chlévů. V době, kdy na rychtě hospodařilo Jednotné zemědělské družstvo, v nich žila třicítka prasat. Bylo proto nutné zdi osekat až na kámen. Zachované ale zůstaly klenby i železné sloupy. „To bude pravděpodobně štěpánovská litina z dvacátých let,“ dodává.

V galerii jsou vystavená díla asi dvacítky autorů z Vysočiny. Většina z nich už nežije. Z těch žijících galerista jmenuje Jana Odvárku ze Svratky. Ten v posledních letech ze zdravotních důvodů přešel z oleje na akvarel. „Když maluje vodu na milovských loukách, nebo rybník na Milovech, je to opravdu, jako když to vyfotíte,“ ukazuje na jeden z obrazů.

V galerii najdete i regionální keramiku a sklo

Vesnická galerie je otevřená celoročně. Protože rodina v objektu rychty bydlí, není problém se na někoho dozvonit. „Pořád tady někdo je. Buď já, nebo maminka, nebo manželka,“ říká Roman Sáblík. Přesto doporučuje si pro jistotu předem zavolat.

Spustit audio