Veselá kapela z třebechovické ZUŠ patří k vyhlášeným hudebním tělesům s puncem neopakovatelnosti

3. červen 2023 20:09

Základní umělecká škola v Třebechovicích pod Orebem slaví 50 let samostatné existence. Škola je sice starší, ale v počátcích fungovala pouze jako pobočka tehdejší Lidové školy v Týništi nad Orlicí. Půlstoletí samostatnosti teď slaví několika koncerty a doprovodnými akcemi ve městě - například výstavou o historii školy v Třebechovickém muzeu Betlémů.

Čtěte také

Máte pocit, že sedíte u televize a díky dramatické hudbě natěšeně čekáte na pokračování oblíbeného seriálu? Mohlo by to tak být. Ale skutečnost je úplně odlišná. Takto totiž zní na zkoušce Veselá kapela z třebechovické základní umělecké školy.

„Je to soubor složený z žáků, kteří hrají na různé nástroje. Vede ho paní učitelka Jana Veselá Segečová. Potkávají se tam smyčce, klávesy, bicí nástroje i flétny,“ říká Jana Vavřínková, ředitelka školy.

Přestože to v Třebechovicích pod Orebem mladí umělci v začátcích neměli vůbec jednoduché, tahle kapela dokazuje, že chodit do ZUŠky, nemusí být vůbec nuda.

Čtěte také

A o jaké hudební nástroje je mezi dětmi největší zájem? „To je hodně proměnlivé. Jeden čas byl velký zájem o kytaru a v letošním roce cítíme velký zájem o hru na klávesové nástroje.

Kromě hry na hudební nástroje se děti ve škole učí ještě v tanečním oboru a literárně dramatickém. Všech 260 míst je plně obsazeno.

Čím si to ředitelka vysvětluje? „Asi to je naše specifikum. Ta blízká soudržnost a takové rodinné prostředí.

Půlstoletí existence oslavila třebechovická ZUŠ už několika koncerty a doprovodnými akcemi. Přijeli i bývalí absolventi.

Čtěte také

Oslavy ukončí výstavou, zaměřenou na historii školy. „To nám dalo hodně práce. Probrali jsme se kompletně celým archivem, oslovili jsme i veřejnost, která nám nasdílela vlastní vzpomínky na naši školu.

V muzeu si můžete prolistovat kroniku, prohlédnout tabla absolventů, dětské kostýmy z vystoupení, hudební nástroje nebo se začíst do autorských knih, říká vedoucí muzea Petra Jahnová. „Tohle jsou maňásci z divadelních představení. Zrovna stojíme u obrovského vlka, který si zahrál v několika inscenacích.

Poslední červnová neděle bude v Třebechovicích pod Orebem patřit dernisáži s koncertem gotické a renesanční hudby.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související