Veřejná lednice v České Skalici na Náchodsku pomyslně oslaví první půl rok svého fungování

23. prosinec 2020

Neplýtvat jídlem a jeho přebytky nabídnout každému, kdo má zájem. To navíc čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. Právě to je hlavní smysl několika veřejných lednic na různých místech Česka. V Královéhradeckém kraji funguje jediná, v České Skalici na Náchodsku. V provozu je od léta a zatím se nenaplnily obavy některých místních, že bude lednička zdrojem problémů kvůli návštěvám sociálně nepřizpůsobivých.

Čtěte také

„Brambory byly včera a ty jsem dávala dvoje. Ještě tu bylo také rizoto, ale to už tady také není," říká Pavlína Joudalová, která přišla zkontrolovat, jak to momentálně se zásobami ve veřejné lednici v okrajové části České Skalice vypadá.
„Máme tu nějaké čokoládové jogurty. Jsou čtyři a bylo jich pět. Dostali jsme domácí buchty, dršťkovou polévku, toskánské brambory. Ty jsou tady dvoje, jedny jsou už pryč. A kmínová polévka. Ta už tady leží delší dobu, tak ji asi stáhneme."

Veřejná lednice v České Skalici na Náchodsku pomyslně slaví první půl rok svého fungování

Na každém výrobku, na každé potravině by mělo být uvedeno datum spotřeby.
„Lidé jsou zodpovědní a dodržují to. Zatím se nikdy nestalo, že by něco nebylo popsané. A když jde o kupované potraviny, jako jsou například čokolády nebo jogurty, tak tam je datum spotřeby uvedeno od výrobce, takže je hezky vidět. Lidé si to najdou."

Čtěte také

Pavlína Joudalová doplňuje, že nemá přesný přehled o tom, kolik lidí se na doplňování lednice podílí.
„Nesleduji to úplně podrobně, mě stačí když vidím, že se tu objevilo něco od někoho jiného. Ať to jsou běžné potraviny, které lidé koupí nebo je dostanou a nechtějí je. Přes letní měsíce, kdy si lidé hodně doma na zahradě vypěstují zeleninu a ovoce, tak to tu také bylo vidět. I s popisem, že jde o domácí výpěstky."

1. ledna 2021 v uvozovkách oslaví veřejná lednice v České Skalici půl roku svého provozu. A Pavlína Joudalová chce v projektu určitě dál pokračovat.
„Jídlo zbývá, tak je mi líto ho vyhodit. Dokud to bude fungovat a lidé si budou z lednice potraviny brát, tak nevidím důvod, proč bychom ledničku rušili."

Veřejná lednice v České Skalici na Náchodsku pomyslně slaví první půl rok svého fungování

Lednice stojí jen pár metrů od frekventované silnice, přesto není příliš vidět. Příští rok se tak u ní objeví informační cedule.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka