Veřejná debata s názvem "Braňte se korupci" dnes v Jičíně

23. září 2010

Nevládní nezisková organizace Transparency International - Česká republika zve občany Jičína na veřejnou diskuzi. V úterý 4. prosince začne v 18:00 v jičínském hotelu Rieger veřejná debata s názvem "Braňte se korupci". Témata diskuse: hospodaření města s majetkem, transparentnost rozhodování a přístup k informacím. Cílem debaty je zvyšovat povědomí veřejnosti o možnostech, jak se korupci bránit. Mezinárodní nezisková organizace Transparency International byla založena v květnu 1993. Přístup Transparency International k potlačování korupce spočívá ve sjednocování všech složek společnosti (státní sféry, podnikatelského sektoru, nevládních organizací a občanů) v jejich úsilí o omezování korupce.

Transparency International založili lidé, kteří díky svému působení v mezinárodních obchodních organizacích či v mezinárodní politice měli možnost zblízka poznat devastující důsledky korupce v celosvětovém měřítku. V době vzniku Transparency International bylo ve většině zemí placení úplatků v rámci zahraničních operací legálním činem. To byl jeden z hlavních podnětů vedoucích k ustavení nové organizace.
Prostřednictvím mezinárodního sekretariátu se sídlem v Berlíně a více než 90 národních poboček po celém světě se Transparency International snaží na národní i celosvětové úrovni omezovat jak nabídkovou, tak poptávkovou stranu korupce. Velké úsilí je věnováno neustálému upozorňování na problém a nebezpečné důsledky korupce, prosazování strukturálních reforem, iniciování a prosazování dodržování mezinárodních úmluv a monitorování chování vládních orgánů, podniků a bank.
Podrobné informace o činnosti Transparency International a kontakty na pobočky i sekretariát najdete na stránkách www.transparency.org.

Spustit audio