Vepřové na pórku 21.3.2009 (z knihy: Helena Rytířová: Nedělní menu - nakl. Fragment)

Suroviny:
1 kg vepřové kýty, 50 g na kostičky nakrájené slaniny, 60 g másla, 300 g drobně nakrájeného pórku, 1 lžička drceného kmínu, sůl, 400 g loupaných krájených rajčat (z konzervy), 100 g rajského protlaku, 1/2 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru

Postup:
Očištěnou vepřovou kýtu nakrájíme na gulášové kostičky. V kastrolu smažíme slaninu na mírném ohni, až pustí tuk. Přidáme máslo a po jeho rozpuštění nakrájený pórek. Pórku musí být hodně - hromádka pórku by měla být stejná jako hromádka masa. Pórek se smaží pomalu, aby zůstal křehký a nespálil se.
Nakrájené maso osolíme, posypeme kmínem, přidáme je k pórku a za stálého míchání opečeme ze všech stran.
Vmícháme rajčata, přiklopíme poklicí a dusíme na mírném ohni. Ze začátku není třeba maso podlévat, protože rajčata šťávu dostatečně zředí. Později podléváme horkou vodou. Maso by mělo být téměř ponořené po celou dobu dušení.
Maso změkne asi za 50 minut. Pak sundáme poklici, zasílíme oheň a necháme skoro všechnu vodu vysmahnout. Přitom často ode dna promícháváme.
Maso lehce zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme trochou studené vody, aby se mouka dobře rozpustila.
Přidáme rajčatový protlak a povaříme omáčku asi 5 minut. Stále ji mícháme. Omáčky by nemělo být moc, spíš by měla maso jen "obalit".
Pórek, který se rozvařil a pomocí mouky se spojil s tukem, vytváří spolu s rajčaty a kmínem jedinečnou chuť. Někdy je zapotřebí ještě omáčku dochutit cukrem. To záleží na chuti rajčat.

Vaříme s Habadějem v sobotu 21.3.2009 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.