Vepřová panenka se sušenými švestkami. To je netradiční chuťová kombinace ovšem připravená s láskou

Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!

Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!

Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.

Suroviny:
800 g vepřová panenka, 4 plátky sušené šunky, hřebíček 2 ks, ½ hvězdička badyánu, špetka skořice, olej, 3 mrkve, 2 pastiňáky, česnek, sušené švestky, sůl, pepř

Postup:
Panenku pečlivě očistěte od blány. Hřebíčky a badyán utlučte v hmoždíři nebo umelte a smíchejte se skořicí, olejem a maso směsí potřete. Nechte chvilku marinovat.
Mezitím očistěte mrkev, pastináky a překrojte je na poloviny. Do kastrůlku dejte vařit osolenou vodu. Mrkev s pastinákem povařte asi 5 minut ve vroucí vodě, pak je sceďte.
Marinované maso osolte, obalte sušenou šunkou. Vložte do zapékací misky a obložte ovařenou mrkví s pastinákem, neoloupanými stroužky česneku a sušenými švestkami.
Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15-20 minut. Panenka by po rozříznutí měla být lehce růžová. Podávejte s bramborami nebo tmavým pečivem.

Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení.

Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu. Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.

Vepřová panenka s omáčkou z thajského kari
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.