Veolia Voda bude financovat rekonstrukci čističky v Hradci Králové

22. září 2010

Veolia Voda poskytne společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s. předplacené nájemné na rekonstrukci čističky odpadních vod a kanalizační sítě v Hradci Králové 240 mil. Kč. VAK Hradec Králové, a.s. zahájí stavební práce na rekonstrukci čističky již v září 2008. Nová technologie umožňující i čištění městských odpadních vod podle přísnějších limitů EU bude vyzkoušena zprovozněna před koncem roku 2010. K financování projektu bude využito části předplaceného nájemného ve výši 240 miliónů korun od společnosti Královéhradecká provozní a.s. ze skupiny Veolia Voda ČR, která na základě dlouholeté provozní smlouvy vyrábí a dodává pitnou vodu a následně ji čistí pro více než 150 tisíc obyvatel královéhradeckého regionu. Další zdroje poskytnou akcionáři, počítá se i s národními dotačními zdroji.

Majitelem vodárenského majetku a investorem je společnost VAK Hradec Králové, a.s., jehož akcionáři je 104 měst a obcí Hradecka.
"Získání financování od provozovatele našeho majetku ve výši 240 milionů korun je pro nás významnou podporou, kterou jsme rámcově sjednali již při vstupu investora do provozování. Navíc nám odložené splácení až do roku 2026 umožní postupný a nenásilný přechod na plně nákladový cenový tarif vodného a stočného", říká primátor Hradce Králové Ota Divíšek.
"Na dotace z EU, které měly zajistit část zdrojů na projekt rekonstrukce, čekat nemůžeme, od 1. ledna 2011 musíme čistit odpadní vody podle náročnějších evropských standardů. Předplacené nájemné nám dovolí pozvolna generovat prostředky na obnovu během 15 let, to znamená, že nárůst ceny vody bude pomalý a pro spotřebitele přijatelný", dodává ředitel VAK Hradec Králové, a.s. František Barák.
Hradec Králové a připojené obce se tak vyrovnají s plněním směrnice 91/271/EHS, o čištění městských odpadních vod.

Spustit audio