Velvyslanec Martin Dvořák: „Češi by se mohli z Kuvajtu do Evropy začít vracet příští týden“

4. duben 2020

S koronavirovou pandemií se potýká už drtivá většina zemí světa, těch oficiálně nezasažených nejsou už ani dvě desítky. Většinou jde o malé izolované ostrovní státy například v Tichomoří. Podobná situace jako v Evropě je například i v arabských zemích. 

Pozorně aktuální situaci sleduje i bývalý hradecký primátor a úřadující velvyslanec v Kuvajtu Martin Dvořák.

Čtěte také

„Já si myslím, že tuto složitou situaci kuvajtská monarchie zvládá docela dobře. I když můžeme mít určité pochybnosti, jestli ta čísla, která dostáváme, jsou úplně korektní. Ale ačkoliv první nakažený byl v Kuvajtu dříve než v České republice, tak dnes se tu pohybujeme na čísle menším než 400 nakažených. A dnes ráno média s velkým smutkem oznámila prvního zemřelého."

V nedalekém Kataru, který také spadá pod gesci velvyslance Martina Dvořáka, je situace trochu jiná. I kvůli dlouho otevřenému mezinárodnímu letišti se tam nákaza dostala o něco snáz a země musela například uzavřít jednu dělnickou čtvrť.

Mraky nad katarským hlavním městem Dauhá

„V Kataru to bylo trošku jinak. Víme, že je takovým posledním leteckým přístavem, přes který se dá přeletět z východní polokoule do Evropy. Takže přes to letiště se tam zřejmě mohla ta infekce dostat poměrně snadno. Jednu dělnickou čtvrt museli celou uzavřít a jen tam dodávají potraviny a nápoje. A nikdo nesmí dovnitř ani ven. Ale myslím si, že i tam jsou přijímána razantní opatření a hlavně obyvatelstvo je zvyklé poslouchat. Takže to funguje a zdá se, že je situace pod kontrolou."

„Navíc Katar tím, že už dva roky čelil bojkotu sousedních zemí, tak se naučil ve spoustě věcí spoléhat sám na sebe a to se jim teď vrací."

Čtěte také

Bezpečnostní opatření ve zmiňovaných zemích jsou hodně podobná těm v Česku, platí ale úplný zákaz vycházení od pěti hodin odpoledne až do rána.

„Hlídky v ulicích patrolují a pohlídají skutečně každého, kdo by se tam objevil. Jsou určitě výjimky pro policii, armádu a další složky, včetně diplomatů. A v tom zbývajícím čase je přísný režim. Můžete se pohybovat pouze na ose domov, zaměstnání, nákupy a zpátky. Většinou se na ulicích hodně kontroluje. Roušky ale povinné nejsou a mnoho lidí je nenosí."

Lidé v Kuvajtu opatření dodržují, možná i proto, že tamní vláda pohrozila zákazem vycházení na celých 24 hodin, pokud by stávající omezení nestačilo.

V zemi je momentálně zhruba stovka Čechů, asi dvacet z nich by se chtělo vrátit domů

Podle velvyslance Martina Dvořáka je to na dobré cestě.
„Zatím to vypadá nejnadějněji s dohodou s Kuvajtskou vládou. Oni létají pro své lidi do Evropy. A uvolili se, že při cestě tam by byli ochotni nabrat občany Evropské unie aby se dostali domů. Byl s tím napřed trošku problém, protože chtěli brát pouze občany země, kde to letadlo bude přistávat. Ale to se už také podařilo prolomit. Čekáme, že od příštího týdne by měli být naši občané přijímáni do těchto letů."

Martin Dvořák ve "svém" Hradci Králové

„Já samozřejmě jako v uvozovkách kapitán lodi musím zůstat na palubě jako poslední, čili mé osoby se repatriace netýká až do posledního okamžiku. Navíc by to ani nebylo technicky úplně jednoduché. Ale situace tady vypadá jako celkem dobře zvládnutá, nemám pocit, že bych se tady cítil víc ohrožený než doma."

Češi z Kuvajtu by se tak mohli do Evropy začít vracet příští týden.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.