Velkou rekonstrukcí prochází silo v Blovicích na jihu Plzeňska

Je to druhé největší silo v Česku, obilí v něm skladuje i stát pro případ krizových situací. Správa státních hmotných rezerv nechá v monstrózní betonové budově staré 26 let vyměnit veškeré technologie.

Obrovský betonový kolos ukrývá 69 buněk - obřích šestihranných zásobníků, každý z nich pojme tisíc tun obilí. Průřez silem vypadá jako včelí plástev. Jeho nákres popsala správkyně stavby Dita Goralčik: „Oranžové buňky jsou všechny hotové s tím, že růžové doděláme v průběhu příštího týdne. Budou tu tři řady redlerů. Redler je pozinkovaná roura, která má uvnitř pás, jenž posouvá obilí.“

Na silo se přijel podívat také předseda Správy státních hmotných rezerv ČR Pavel Švagr. „Samozřejmě stát má v hmotných rezervách různé druhy obilí. V podstatě má v tuto chvíli ve vlastnictví čtyři sila, ale sil, které využíváme, je daleko víc,“ řekl Švagr a dodal, že podle smlouvy musí být obilí v silech obměňováno nejdéle jednou za čtyři roky, ale v praxi je to častější. Zájmem je, aby v každém okamžiku bylo k dispozici co nejčerstvější obilí.

Silo využívají i farmáři z okolí

Správa státních hmotných rezerv využívá silo zhruba z jedné třetiny, ve zbytku kapacity uskladňují obilí farmáři, kteří nemají své sklady, hlavně z jihu Plzeňska, Rokycanska, Domažlicka i Strakonicka. Jak uvedl Vladimír Česal, generální ředitel firmy ZETEN, která silo provozuje, technologie uvnitř už byla v havarijním stavu a je potřeba ji kompletně vyměnit: „Mění se redlery, elevátory a také veškeré signalizační zařízení. Všechno se digitalizuje. Potom bude vše jednodušší, protože to bude přes počítač.“

Na úplném vrcholu sila je ochoz, cesta k němu vede výtahem přes 12 pater. Z obří stavby je unikátní výhled na Blovice a jižní Plzeňsko.

Rekonstrukce sila probíhá za provozu a omezí ji jen žně. Hotovo by mělo být v září nebo říjnu 2019, kdy také začne zkušební provoz.

autoři: kos , jik
Spustit audio