Velikonoční svátky se blíží a pečení mazanců, beránků a dalších pochutin v těchto dnech vrcholí
Desítky mazanců dvou velikostí, beránky různých typů a velikonoční kuřátka a zajíci. V dílnách novopacké střední školy gastronomie a služeb se teď nic jiného nepeče. Zájem zákazníků prý oproti předchozím roku mírně klesl, ale i tak toho budoucí cukráři a pekaři mají ještě hodně před sebou.
Čtěte také
„Máte tam kypřící prášek? Tak si vyhrňte rukávy a pojďte někdo míchat." Mistr pekařů Rudolf Eliáš vysvětluje studentům prvního ročníku, jak se správě musí těsto rukou míchat. „A pěkně odspoda a až na konec."
Mezitím už ostatní připravují formy na velikonoční beránky.
„Vystříkávám tukem ve spreji formy na beránky, aby se upečené těsto mohlo lépe vyndat," říká studentka Michaela. Na pracovní stůl už dostává mísu s těstem, které nabírá a váží. „Naplníme 500 gramů do formy a ostatní to potom lžičkou rozetřou do stran, aby to bylo rovnoměrně rozloženo."
Druhá parta studentů právě zadělala těsto na mazance. Celkem 25 kilogramů.
„Nadělíme ho po 750 gramech, nakoulíme ho a dáme na plech," vysvětluje Nikola.
Mazance se pak nechávají vykynout a putují na půl hodiny do trouby. Podle mistra je velmi důležité mít kvalitní suroviny. „Hromada cukru a vajec, spousta mandlí a také rozinek."
V dílnách se peče od časného rána až do odpoledne.
Čtěte také
„40 mazanců a třikrát až čtyřikrát 80 beránků. Minulý týden jsme dělali biskupské a tento týden zase tvarohové," vypočítává Rudolf Eliáš, kolik toho budoucí pekaři denně udělají. Nezahálí ani studenti oboru cukrář.
„Už jsme začali péct bufflery, na které potom budeme stříkat bílkový krém. Budou ve tvaru kuřátek, která budou potažena žlutou tukovou polevou. A ještě budeme dělat zajíčky v takové klasické cukrářské polevě," říká mistrová Eliška Hebká.
Zatím prý mají v dílnách novopacké střední školy gastronomie a služeb zakázky celkem na 1000 kusů, ale předpokládá, že toho napečou ještě víc.
Související
-
Velikonoční speciality trochu jinak!
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla.
-
Jedna prastará bylinková specialita z Krkonoš a historie velikonoční kuchyně našich nejvyšších hor
Velikonoce jsou za dveřmi a do jejich historie i kuchyně se vydáme v Krkonoších. Z Květné neděle nahlédneme do nadcházejícího velikonočního týdne.
-
Jidáše se smetanou. Velikonoční pochoutka, která v sobě skrývá spoustu příběhů
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla. Recepty jsou ovšem maličko vylepšené a vždycky něčím trošku jiné, než jak je dělali předkové.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
PRŮZKUM: Velikonoce jsou pro Čechy hlavně symbolem jara. Tradice se nejvíce dodržují v Praze
-
Princ temnoty, Putinův muž pro Ukrajinu. Kdo je politik a oligarcha, na kterého Česko uvalilo sankce?
-
Pastoral Brothers: Význam Velikonoc je o naději v beznaději. I když přijde to nejhorší, život pokračuje
-
‚Vidíme jenom špičku, problém je mnohem větší.‘ Systém upozorní na lékárny podezřelé z vývozu léků