Velikonoční recepty s nápadem. Šneci s jablky a mákem od Miroslavy Teichmanové
Velikonoce jsou oblíbenými svátky jara a stejně jako při jiných slavnostních příležitostech i o Velikonocích si my, Češi, potrpíme na dobré jídlo a vybrané laskominy.
A tak jsme oslovili Ing. Miroslavu Teichmanovou ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové na téma: Velikonoční recepty s nápadem.
Velikonoční šneci s jablky a mákem
Těsto:
200 g tvarohu, 6 lžic mléka, 1 vejce, 8 lžic oleje, 400 g hladké mouky, 1 a ½ prášku do pečiva, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr. + 1 rozšlehané vejce na potření šneků
Náplň:
500 - 600 g jablek, 250 g mletého máku, 75 g rozinek, lžička skořice, 75 g měkkého másla, 1 vejce, 2 lžíce medu, cukr dle chuti
Postup náplň:
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme 250 ml vody a povaříme tak, aby byla jablka měkká, ale nerozpadala se. Uvařená jablka vyjmeme, do horké tekutiny vmícháme mák a povaříme. Přidáme skořici, máslo, med a vejce, popřípadě dosladíme.
Postup těsto:
Tvaroh rozmícháme s mlékem, vejcem a olejem. Přidáme cukr smíchaný s vanilkovým cukrem. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Z hotového těsta vyválíme obdélník (cca 50x40cm), natřeme na něj makovou náplň, poklademe kostky jablek a těsto od delší strany svineme. Nakrájíme na kolečka silná cca 1,5 - 2 cm. Kolečka položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 - 200°C.
Toto těsto lze použít i na koláče a šátečky s dalšími nejrůznějšími náplněmi.
Související
-
Velikonoční speciality trochu jinak!
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla.
-
Pár dobrých rad před tím, než se pustíte do zavařování. A recepty na lehké letní dezerty s ovocem
Poznat, jestli je marmeláda už dost tuhá, je snadné. Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zkusíte s ním zahýbat. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci.
-
Zavařovaly a sušily už naše babičky. Jak tedy na to? Ví...
Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářké školy ve Smiřicích byla hostem naší Radioporadny ve středu 29. července 2015 po 11. hodině. Téma: Konzervování potravi...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.