Velikonoční nádivka se špenátem. Překlenutí mezi přísným půstem a slavnostním jídlem svátků

Velikonoční nádivka (hlavička)

Bílá sobota byla vždy z pohledu hodování veselejší. Pekly se mazance, bochánky a věnce, které se ale v minulosti nesladili cukrem. Většinou se používala sladká smetana, v některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo se namáčel do vína. 

Dalším tradičním velikonočním jídlem byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkalo také třeba sekanina, sekanice nebo snítek.

Na Bílou sobotu je v kostelích zapálena Velikonoční svíce - paškál. V noci ze soboty na neděli, která se nazývá Velká noc, se slouží v kostelech velikonoční vigilie. Nastává okamžik zmrtvýchvstání, symbol nového života. Na Bílou sobotu se připravovaly typické pokrmy: velikonoční hlavička, která má připomínat tvar trnové pokrmy. Tento pokrm měl být překlenutím mezi přísným půstem a slavnostním jídle svátků.

Velikonoční nádivka

Suroviny: 30 dkg uzené krkovice, 2 hrsti baby špenátu, 1 hrst petrželové natě, 4 starší housky, 1 sklenice mléka, 4 vejce, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, sůl - pepř - muškátový oříšek

Postup: Starší housky namočíme v mléce a necháme je pořádně nasáknout.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na které následně restujeme nakrájenou krkovici na kostky.
Přidáme nakrájený baby špenát a dusíme 5 minut. Vše osolíme a opepříme.
Do rozmočených housek přidáme žloutky a nakrájenou petrželovou nať.
Z bílků vyšleháme hustý slaný sníh.
Směs masa a špenátu smícháme s houskami, dochutíme solí a muškátovým oříškem a nakonec do všeho vmícháme sníh.
Vložíme do pečící nádoby a pečeme v troubě při 160 stupních zhruba 30-40 minut.