Velikonoční hosté Hosta do domu

17. duben 2009

Velikonoční pondělí bylo důvodem, proč se nám tentokrát ve studiu Českého rozhlasu 2 - Praha sešli čtyři hosté místo pravidelných pěti. Mezi nejzajímavější asi patřil cestovatel Petr Horký a bývalý ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

V prvním pracovním dnu jsme ve studiu přivítali dokumentaristu, cestovatele a režiséra Petra Horkého. Při jeho vyprávění, jak loni dobyl Severní pól, nám doslova běhal mráz po zádech, stejně jako při líčení zážitků z výšlapu po Grónsku. Z výpravy se vrátil před několika dny. Spolu s Vladimírem Krocem jsme si vychutnali várku čerstvých a někdy i vtipných zážitků a dojmů. Tak například grónská domácnost, ve které byl Petr Horký hostem, prý byla zařízena podle evropského vzoru, se vším komfortem. Nechyběl ani mrazák, který prý ale hostitelé nepoužívali k chlazení potravin, ale k "ohřívání vzduchu na minus 18°C". Petr Horký je, kromě jiného, autorem televizního seriálu o cestovateli Thoru Heyerdahlovi a producentem populárně naučného cyklu "Alchymie bytí". Pracoval v České televizi jako moderátor někdejšího Studia 6 a znají ho i soutěživí diváci z brněnského AZ-kvízu. Natočil již 25 dokumentů a kromě dvou, zaměřených na lékařskou problematiku, se všechny věnují cestování, zeměpisu a odlišným kulturám. Petr Horký vystudoval pedagogiku a právě píše doktorskou práci na téma "Komunikace a propojenost kultur světa".

Středečním hostem byla, původem Němka, režisérka a scénáristka Mirjam Müller Landa, manželka zpěváka Daniela Landy. V roce 2006, přes letní divadelní prázdniny, natočila v pražském Divadle Kalich svůj první celovečerní film "Kvaska". S moderátorem Pavlem Kudrnou si, s půvabným česko-německým akcentem, povídala o hudbě, muzikálech a České republice, kde žije dlouhé roky. V polovině 90. let absolvovala filmovou a televizní režii na FAMU v Praze. Za své studentské snímky byla dvakrát oceněna Cenou Českého literárního fondu i když, jak se přiznala, nepřikládá jim velkou důležitost. Se zpěvákem Daniela Landou má tři dcery a úzce s ním spolupracuje na mnoha projektech. Režírovala videoklipy "Protestsong" z alba "Neofolk", "Dies Irae" z alba "Rockquiem", "Smrtihlav" ze stejnojmenného alba, "Ztracení hoši" z alba "Chcíply dobrý víly" a řadu dalších. Režírovala také videoklipy skupin Olympic, Arakain a další. Společně také v roce 1996 připravili scénář a hudbu muzikálu "Krysař", později režírovala muzikál "Tajemství". Jak nám řekla, manželství s Danielem Landou jí režii spíš komplikuje, protože se oba chtějí prosadit. Doma spolu hovoří hlavně o práci, která je ale pro Mirjam spíš posedlostí a prostředkem k vyjádření vnitřních pocitů. Svojí prací doslova žije a děti to prý respektují, protože "vědí, že maminka je magor". Mirjam Landa také podporuje Nadaci Malina natáčením instruktážních videokazet s tématikou bezpečnosti v dopravě - pro dospělé "Bourá jen blb" a "Auto je zbraň", pro děti "Bezpečná cesta", "Červený blesk" a "Soutěž".

Především o české kultuře v zahraničí bylo čtvrteční živé vysílání z bruselského studia Českého rozhlasu. Hostem Jana Burdy byl Petr Polívka, ředitel Českého centra v Belgii. Jeho prvořadým úkolem je "import" české kultury do této země, která by měla oslovit co nejširší spektrum publika. Je to práce, která mu dělá velkou radost, i když je prý velmi náročná. V Bruselu již proběhla řada českých koncertů a výstav. Mimořádný úspěch měly výstavy Karla Čapka a Františka Drtikola, stejně jako koncerty Ivy Bittové a Anety Langerové. Začátek roku byl náročný a Petra Polívku čeká, kolem našeho půlročního předsednictví EU, další série akcí, kterých má být dohromady asi stovka. Doufá, že budou mít u bruselského publika stejný úspěch jako ty minulé.

Jiří Komorous, symbol boje proti drogám, přijal v pátek pozvání moderátorky Zity Senkové. Muž, který stál 17 let v čele Národní protidrogové centrály, odpovídal na otázky spojené s nelegálním šířením omamných látek. Mluvil o jejich ilegální výrobě a obchodu, o potřebě mezinárodní spolupráce a prevenci mezi mladými. Jak se lovci překupníků a výrobců drog žije v civilu, do kterého odešel na vlastní žádost letos v únoru? Co bylo a je na boji s narkomafií nejtěžší a jak hodnotí českou protidrogovou politiku? Jiří Komorous nám také prozradil, jaké jsou jeho vášně a koníčky. Přiblížil i nový projekt antidrogové agentury Médea Security, která chce pomoci vyhledávat děti mezi 12 a 18 lety, které se "zapletly" s drogami. Cílem služby "Vypátrej a zachraň" je tyto děti nejenom nalézt, ale také vyvést je z nepříznivého prostředí, zajistit jejich pobyt na detoxikačním zařízení a následně i odvykací terapii. Pod vedením Jiřího Komorouse uskutečnila protidrogová centrála téměř 1400 operací a zadržela přes 2700 pachatelů.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio