Velikonoce v době koronaviru. Někteří věřící se nedostanou do kostela, kapacita je stále omezená

3. duben 2021

Podruhé za sebou prožíváme Velikonoce s nejrůznějšími omezeními. Pro věřící jde o nejdůležitější křesťanské svátky, bohoslužby jsou ale dostupné jen pro některé. Kapacita kostelů je totiž omezená a během Svatého týdne v nich tak na část věřících místo nezbylo.

Do kostela svatého Jakuba v Červeném Kostelci na Náchodsku chodilo během Velikonoc běžně na sedm stovek lidí, teď jich v lavicích sedí jen maximálně povolených třicet.

Čtěte také

„Náročné to je, ale snažíme se dělat, co je v našich silách a vymýšlet různé možnosti," říká farář Miloslav Brhel.

Počet mší ve svatém týdnu proto téměř ztrojnásobil, nabízí jich osmnáct, každý věřící může navíc přijít jen na jednu z nich, přesto na řadu lidí místo nezbylo.
„Všechny to nějakým způsobem mrzí, že se nemůžou dostat do kostela tak, jak byli zvyklí."

V tomto kostele si lidé rezervují nejen účast na bohoslužbách, ale i na zpověď. Během hodiny může přijít osm zájemců, v posledních dvou týdnech byl zájem enormní.
„Dohromady jsme nabídli asi třicet pět hodin, což bylo zhruba dvě stě devadesát míst. Ale bylo to hned rozebrané."

Velká část věřících se podle faráře Brhela podmínkám přizpůsobila. Platí to i pro povinné rozestupy nebo zákaz hromadného zpěvu.

Čtěte také

Jan Kafka se ale v kostele cítí jinak než dřív.
„Atmosféra je jiná, to je samozřejmé."

Někteří věřící už ale v kostele nebyli měsíce. Platí to například pro Marii Šimkovou. Ta byla podle svých slov zvyklá chodit na bohoslužby zhruba pětaosmdesát let minimálně jednou týdně, teď na takovou možnost čeká od prosince.
„Už sice bylo plno, ale k devadesátinám mi účast na mši svaté umožnili. Od té doby jsem tady nebyla."

Návštěvy kostela si tak teď vynahrazuje sledováním televizního programu s náboženskou tématikou.

Jiní věřící sledují bohoslužby z kostela svatého Jakuba v Červeném Kostelci na Náchodsku alespoň prostřednictvím internetu. Živé přenosy mívá podle faráře puštěné i pět stovek domácností.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.