Velikonoce budou v ulicích i na silnicích ve znamení bezpečnostních opatření. Počítejte s tím!

17. duben 2019 09:45

Podobně jako v uplynulých letech se budou i letos policisté v průběhu Velikonoc v rámci bezpečnostního opatření zaměřovat na bezpečnost osob, majetek a veřejný pořádek, ale i na bezpečnost na silnicích. Tam zamíří policisté ve větším počtu, tedy nad rámec běžného výkonu služby. 

Přibývá řidičů, kteří za jízdy telefonují a nejsou připoutáni. Policii pomáhá speciální technika

Nový policejní dalekohled vidí na jeden kilometr

Na Jičínských silnicích podle statistik policie přibývá řidičů, kteří za jízdy telefonují a také těch, kteří se nepoutají. Proto se na tyto přestupky začala policie více zaměřovat. Hlídkám napomáhá speciální technika, díky které vidí nejen řidiče na velkou vzdálenost. 

Bezpečnostní opatření, které má preventivní charakter, je realizováno již třetím rokem a standardně odpovídá vyhlášenému prvnímu stupni ohrožení terorismem, tedy stupni zvýšené bdělosti.

Policisté se více zaměří a budou monitorovat měkké cíle, jako jsou obchodní centra, trhy či jiná místa s větší koncentrací osob. Policie ČR situaci z pohledu bezpečnosti nijak nepodceňuje a velice úzce zároveň spolupracuje i s představiteli místní samosprávy, organizátory kulturních akcí a dalšími složkami integrovaného záchranného systému.

V loňském roce přijali operační důstojníci Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje za prodloužený víkend (30. 3. - 2. 4. 2018) celkem 574 oznámení, přičemž nejčastější řešenou událostí bylo ve více než 80 případech občanské soužití, ve 23 případech si pak policisté museli poradit s lidmi pod vlivem alkoholu. 47 oznámení se týkalo dopravních nehod, které si vyžádaly jedno těžké zranění chodce, u dvou dopravních nehod byli účastníky motorkáři. Nejčastější příčinou dopravních nehod byl v těchto dnech nesprávný způsob jízdy. A konkrétně na Velikonoční pondělí 2. 4. 2018 přijali operační důstojníci celkem 139 oznámení, 15 z nich se týkalo občanského soužití, 12 oznámení bylo k dopravním nehodám, kde byl nejčastější příčinou rovněž nesprávný způsob jízdy.

Policisté budou i o Velikonocích dělat vše pro to, aby se všichni účastníci silničního provozu vrátili v pořádku ze svých cest zpět ke svým blízkým a aby se cítili na území našeho kraje i v průběhu tohoto svátku bezpečně.

Silniční kontrola

Ve větší míře proto budou hlídky působit v časech, kdy lidé na svátky odjíždějí a zase se vrací zpět. Policisté se preventivně zaměří na silnicích v rámci celého Královéhradeckého kraje na snížení rizik spojených s chováním nezodpovědných řidičů usedajících za volant pod vlivem alkoholu či porušujících ostatní pravidla silničního provozu.

Přechody pro chodce často nahrazují místa pro přecházení. Podle policie se tím snižuje nehodovost

Přechody pro chodce často nahrazují místa pro přecházení

Na českých silnicích přibývá míst na přecházení. Doplňují a v některých případech dokonce nahrazují přechody pro chodce, tedy takzvané zebry. Ty jsou totiž podle policejních statistik mnohem nebezpečnější, než zmiňovaná místa pro přecházení. Lidé na nich totiž nespoléhají na přednost před přijíždějícími auty.

V hledáčku policistů také bude i povinnost použití bezpečnostních pásů, a to v rámci celé České republiky.

V souvislosti s Velikonocemi by také řidiči měli počítat s hustějším provozem a větším výskytem chodců pohybujících se v blízkosti pozemních komunikací. Především trpělivost a ohleduplnost samotných řidičů pak současně s preventivním působením hlídek policistů přispějí k hladkému průběhu velikonočních svátků na silnicích a sníží riziko vzniku dopravních komplikací.

Zodpovědným řidičům, kteří dodržují pravidla silničního provozu a přispívají tak k větší bezpečnosti na našich silnicích, je na místě poděkovat.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroj: Policie ČR
Spustit audio

Související