Velikonoce bez možnosti jít do kostela na bohoslužbu? Církev připouští i takovou možnost

29. březen 2020

Málokterý věřící si umí představit velikonoční svátky bez návštěvy kostela. Církev ale podle děkana broumovské farnosti Martina Lanžiho připouští i takovou možnost. Kostely jsou totiž kvůli koronaviru v těchto dnech zavřené a veřejné bohoslužby zakázány. 

Děkan broumovské farnosti Martin Lanži právě otevírá dveře kostela svatého Petra a Pavla, což v těchto dnes nedělá tak úplně často.
„Pokud je hezky, tak kostel otevírám aspoň tak, že je otevřen přes předsíň. Do samotného kostela přístup není a to z toho důvodu, že nemám desinfekci."

Kostel Narození Panny Marie v Hořicích

Kostel bez lidí, to není pro faráře moc známá situace

„Je to naprosto nová zkušenost, zvykáme si. Takže komunikuji s farníky díky internetu a díky mobilů. Tak aspoň na dálku je chci povzbudit formou, která je možná a kterou nám umožňují současné moderní technologie."

Čtěte také

Blíží se Velikonoce. To je období pro křesťany velmi zásadní a důležité. Jak se na ně připravuje církev v současných složitých podmínkách?

„Je to takové jedno velké očekávání, zda vůbec bude možné nějakou formou s lidmi Velikonoce prožít v rámci bohoslužeb. Ta pravděpodobnost je asi velice malá. A je to tedy jiná forma postní doby, která má pozitivní stránku v tom, že mám čas na různé administrativní věci, které nejsou úplně zásadní. Nebo je čas se věnovat některým osobním záležitostem na něž v běžném provozu není čas."

Forma prožívání Velikonoc bude úplně jiná

Není poptávka mezi věřícími, byť ta doba omezení zatím ještě netrvá tak dlouho, po nějakých bohoslužbách formou například videokonferencí?

Čtěte také

„Myslím si, že zatím jsme na začátku oné karantény. Tedy možná s přibývajícím časem to bude tak, že možná farníci zavolají. Teď jsem to já, kdo dělá onu aktivní část, že volám spíše těm starším nebo rodinám. Na druhé straně si myslím, že nelze nahradit osobní kontakt touto potřebou. Tedy ona úroveň přes telefon je dostačující," dodává Martin Lanži.

To, jestli budou kostely otevřené na největší křesťanské svátky, tedy na Velikonoce, se teprve ukáže. Už teď je ale jisté, že letošní velikonoční svátky budou. I když forma jejich prožívání bude úplně jiná, než na jakou jsme zvyklí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.