Vejce nejsou. Za růstem cen stojí drahé energie a také výskyt ptačí chřipky v Holandsku a Německu

3. listopad 2022 07:46

Za vajíčka zaplatíme v nejbližších týdnech nejspíš ještě více než dosud. Za zdražováním stojí náklady na energie a také ptačí chřipka, která se objevila v Holandsku a Německu, jsou přesvědčeni někteří drůbežáři. 

Čtěte také

„To je důvod, proč polská vajíčka nepřijíždějí do České republiky, je jich tady méně. Navíc také Ukrajina byla velkým producentem vajec. A kvůli válce je přísun vajíček z Ukrajiny také velmi problematický,“ popisuje situaci ředitel Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách na Královéhradecku Jan Pozdílek.

A doplňuje. „Troufám si říct, že vajec bude na trhu málo. Je to sice situace, která nám, drůbežářům, trošku vyhovuje, protože potom můžeme určovat finanční podmínky. Kdo nebude ochoten si za vejce připlatit, tak ho prostě nedostane.

Teď je doba opačná než v létě, kdy zájem o vejce není takový a drůbežáři musí prodávat třeba i pod výrobními náklady. Blížící se vánoce a pečení cukroví nebo pokračující houbařská sezóna podle Jana Pozdílka poptávku výrazně zvedají.

Čtěte také

A pak jsou tu i rostoucí ceny energií. „Platili jsme v tomto našem malém areálu za energie měsíčně asi jeden milion korun. Teď jsou to už čtyři miliony. Tedy pokud to nepromítneme do ceny vajíček, tak v tu chvíli nemůžeme na trhu zůstat, protože na každém prodeji budeme prodělávat.

S Janem Pozdílkem teď procházíme linkou na třídění a balení vajíček v Kosičkách. Ta je až na konci procesu, před ní spotřebuje spoustu elektřiny vzduchotechnika v halách, které je potřeba v létě chladit a v zimě temperovat, po celou dobu je navíc potřeba měnit vzduch. Drahé je i dočasné uskladnění vajec před rozvozem, teplota i vlhkost musí být konstantní.

Čtěte také

A to nejsou jediné náklady, které rostou, popisuje Jan Pozdílek. „Zrovna tak jsme závislí na ceně krmiva, kartonů, proložek, na ceně smršťovací fólie kolem palety, to všechno stoupá nahoru.

Za vejce teď zaplatíme v obchodě kolem šesti až osmi korun, farmářská vejce pořídíme na trhu i kolem deseti korun za kus, ani tahle částka nemusí být konečná.

„Takový trend zkrátka bude. Vajec bude méně a Česká republika není soběstačná, co se týče produkce vajec. Asi z jedné pětiny jsme závislí na dovozech ze zahraničí, naráží Jan Pozdílek na další úskalí, které drůbežáře teprve čeká: od roku 2027 budou muset kompletně zrušit klecové chovy a slepice chovat jen v halách nebo volném výběhu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související