Vedení nemocnice se snaží zachovat porodnici v Opočně

23. září 2010

Vedení Oblastní nemocnice v Náchodě v těchto dnech intenzivně jednalo s možnými provozovateli opočenské porodnice. Pokud by se mu nepodařilo v nejbližších týdnech nikoho najít, bude muset být porodnice pravděpodobně definitivně uzavřena. "Naší snahou bylo porodnici v Opočně ponechat. Proto jsme se snažili najít provozovatele, který by byl schopen provoz porodnice zajistit," vysvětluje současnou situaci ředitel Oblastní nemocnice Náchod Miroslav Švábl. "Naše nemocnice nemá dostatečný počet kvalifikovaného personálu, který by mohl zabezpečit kvalitní chod tohoto zařízení," dodal Miroslav Švábl

Podle ředitele Oblastní nemocnice Náchod Miroslava Švábla už vedení náchodské nemocnice zkusilo oslovit desítku potencionálních provozovatelů, zatím však neúspěšně. O případném zrušení porodnice by pak muselo rozhodnout krajské zastupitelstvo po předchozím projednání ve zdravotním výboru kraje.
Definitivní zrušení kdysi oblíbené porodnice by pro rodičky v okolí Opočna znamenalo snížení komfortu se ztrátou výhody rodit v místě blízkém bydlišti, rozhodně však vyváženou větší bezpečností nemocnic, které mají rozsáhlý komplement, potřebný při jakýchkoliv komplikacích. Ukázalo se, že gynekologicko - porodnická oddělení v rychnovské i náchodské porodnici jsou na velmi dobré úrovni a kapacitně si s počtem rodiček poradí. Opočenská porodnice má však rozměr historický. Narodily se tu tisíce občanů východočeského regionu a za dobu své existence si toto porodnické zařízení vybudovalo velmi dobré jméno.

Spustit audio