Vedení Královéhradeckého kraje chce za rok sloučit všechny krajské nemocnice

10. prosinec 2013

Vedení Královéhradeckého kraje chce pro všechny své nemocnice společné identifikační číslo organizace. Slibuje si od toho posílení ekonomiky celého krajského zdravotnictví, které je v krizi. Podle opozice to je ale uspěchaný krok a systému jen uškodí.

Od Nového roku by měla nastat fúze všech krajských nemocnic, které předcházelo stejné spojení nemocnice Náchod a Rychnov.

"Pokračujeme dál ve společných nákupech, pod centrálním dohledem je veškeré účetnictví, veškeré investice. Takže je to cesta, jak snad zefektivnit zdravotnictví a nedoplácet z rozpočtu kraje na provoz tolik jako dneska," říká sociálnědemokratický hejtman Lubomír Franc.

Zastupitelku Martinu Berdychovou z hnutí Východočeši prosincové rozhodnutí o fúzi nemocnic překvapilo.

„Já jsem očekávala, že když se udělala fúze Rychnova s Náchodem, že se udělá nějaké vyhodnocení, jestli vůbec fúzování je správný krok k tomu, jak vyvést zdravotnictví z pomyslné krize, ve které je. Tou fúzí se stalo to, že náchodská nemocnice s rychnovskou dohromady je ještě ve větším propadu, než byla před fúzí. Podle mě to nebyl správný krok a hodit to teď pod jedno IČO už k 1. 1. 2015, to se mi zdá jako nepřipravené, rychlé,“ podotkla Berdychová.

Podle Lubomíra France by ale sloučení nemocnic pod jedno IČO bylo dalším krokem k posílení ekonomiky zdravotnictví, které kraj stojí ročně 250 milionů korun.

"Celé zastupitelstvo má teď rok na to, aby tuhle možnost, která před námi je, zvážilo a v roce 2015 případně vzniklo jedno IČO. Výhody by měly být hlavně v tom, že budeme vyjednávat pouze jednu smlouvu s VZP, to znamená, že je tady prostor, aby do krajského zdravotnictví přišlo více peněz nebo aby se udělaly určité změny, které nám nebudou odebírat peníze ze zdravotního pojištění," vysvětluje Franc.

Uspěchaný krok, který uškodí, namítá opozice

Jenže nemocnice mají rozdílné hospodářské výsledky a sloučení pod jedno IČO by bylo silně demotivující, namítá Martina Berdychová.

„Když se to spojí pod jedno IČO, tak nemocnicím, které se nedostávají do tak velkého propadu jako Náchod s Rychnovem, to samozřejmě ublíží, protože dluh se pak přelije na všechny.“

Podle opoziční zastupitelky by se mělo sloučení pod jedno IČO lépe připravit, například i lépe prodiskutovat s řediteli jednotlivých nemocnic.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio