Vědci v hradecké nemocnici se chtějí pustit do boje proti komárům, kteří jsou přenašečem viru ZIKA

26. únor 2016

Česko má první dva případy nakažení virem ZIKA. Muž i žena jsou v dobrém zdravotním stavu a na životě ohroženi nejsou. Virus ZIKA podle odborníků pro obyvatele Česka velké riziko nepředstavuje. Opatrní by ale měli být cestovatelé, kteří se do zasažených oblastí chystají a nebo se z nich vrátili.

Do boje proti přenašečům viru, tedy komárům, se chtějí zapojit i vědci z Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Reportér Martin Pařízek o plánovaném výzkumu mluvil s ředitelem nemocnice a předsedou České vakcinologické společnosti Romanem Prymulou.

Čtěte také

„Budeme se pokoušet vyvinout nějaký insekticid, který by selektivně působil právě proti tomuto typu komárů," říká Roman Prymula.

My se v tuto chvíli zabýváme, zejména skupina kolem profesora Kuči, vývojem různých insekticidů proti komárům. A rozhodli jsme se, že společně podáme projekt, který se pokusí využít prostředky Evropské unie, které budou teď aktuálně vyčleněny zhruba ve výši 10 milionů euro. Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti

V současnosti už probíhá nějaká spolupráce se světovými organizacemi právě na tomto vývoji?

„Zatím ten vývoj je čistě tady v naší režii plus režie spolupracujících institucí v královéhradeckém regionu. Protože my tady máme unikátní možnost jednak spolupracovat s Fakultou vojenského zdravotnictví a Univerzitou Hradec Králové. To znamená na této platformě ten výzkum bude připravován abychom jej mohli odeslat. A plánujeme, že pokud by tam bylo testování na komárech, tak to by se mohlo dělat i v Těchoníně," vysvětluje Roman Prymula.

Virus zika

Celý projekt je úplně na počátku, nebo už jsou nějaké první výsledky?

„Tento projekt je úplně na začátku, nicméně ten předcházející projekt se již realizuje. Ten samozřejmě nemá nic společného se ZIKA virem nebo jeho přenosem. Na druhou stranu nějaké zkušenosti tady již dílčí jsou a teď se bude samozřejmě připravovat dokumentace. Protože ta výzva je velice čerstvá a v podstatě v průběhu března bychom ji měi realizovat," uvádí Roan Prymula.

Prorektor pro tvůrčí činnost a vnější vztahy na Univerzitě Hradec Králové Prof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D. v rozhlasovém Radioklubu

A dodává: „Ale je to běh na dlouhou trať. To, že by se nám i podařilo získat ty prostředky ještě vůbec neznamená, že ten výzkum bude úspěšný. Je to opravdu běh v poměrně neprobádaném terénu a mlže se ukázat, že třeba po třech letech intenzivní práce ta cesta bude slepá, nicméně my věříme, že bychom mohli být, alespoň částečně, úspěšní."

Prof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D. - nově zvolený rektor Univerzity Hradec Králové - pod jehož vedením by měla pracovat skupina vědců na vývoji insekticidů proti komárům přenášejícím virus ZIKA, bude hostem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové v pondělí 29. února 2016 v 8:35 hodin.

Mapa šíření viru zika (červeně jsou označeny události za posledních 10 dní)
autor: par
Spustit audio