Věda je i zábava. Vyzkoušejte třeba opilecké brýle na akci Nábřeží vysokých škol v Hradci Králové

20. duben 2017

V Českém rozhlase Hradec Králové vítáme dvě dámy a obě přišly z Univerzity Hradec Králové. Je to jednak její mluvčí Zuzana Boučková a taky paní doktorka Michaela Křížová z katedry fyziky. Mají pro vás připraveno jedno pěkné a zajímavé pozvání.

Tak měl jsem pravdu s tím pozváním, Zuzano?
Naprostou pravdu. My bychom totiž rádi všechny, malé, starší i ty nejstarší a především středoškoláky, kteří řeší problém, kam na vysokou školu, pozvali na velkou akci, které se účastní většina univerzit a fakult, které sídlí tady v Hradci Králové, a to na Nábřeží vysokých škol. Akce se koná ve čtvrtek 20. dubna od 10 do 17 hodin na Tylově nábřeží před historickou budovou pedagogické fakulty. Uvidíte tam spoustu barevných stánků a všechny budou označeny různými logy fakult, univerzit. Tam se to všechno bude dít.

U nás se můžete těšit, že si vyzkoušíte brýle simulující různé stupně opilosti, od půl promile až po 3,5 promile. Navíc máme ještě jedny speciální, které obrací svět vzhůru nohama. Doktorka Michaela Křížová z katedry fyziky Univerzity Hradec Králové

Hradec Králové je univerzitní město, to asi nemusíme připomínat. Univerzita Hradec Králové se účastní poprvé této akce?
Ne, to je už spoustu let, to je krásná tradice. Ani to v tuto chvíli nedokážu spočítat. Ale myslím si, že důležité je vědět to, že tam uvidíte stánky s barevnými označeními logy, což jsou matematická znaménka, a to jsou vlastně loga našich jednotlivých součástí. Bude to jak pedagogická fakulta, filozofická, fakulta informatiky, managementu, přírodovědecká fakulta, ale také ústav sociální péče, ti všichni tam budou.

Obrátím teď na paní doktorku, protože vy vypadáte spíš jako studentka, paní doktorko. Vypadáte velmi mladě.
Vy už máte slabé brýle.

Vy jste taky nějaké brýle přinesla, tak já to zkusím za chviličku s nimi. Přiznám se, že mě moc předměty, jako je fyzika, matematika, ve škole nikdy moc nebavily, moc mi nešly.
Ale možná je to tím, že jste měl jenom špatné učitele. U nás by vás to bavilo. U nás je legrace. Věda je určitě i zábava.

Nábřeží vysokých škol 2017 v Hradci Králové

Kde třeba najdou vaši studenti potom v budoucnu uplatnění v praxi? Co všechno z nich bude, z těch, kteří studují přírodovědeckou fakultu na univerzitě?
To uplatnění je velmi široké. Můžou být i jako laboranti, studují u nás i budoucí učitelé, to uplatnění je opravdu široké. Budoucí vědci také.

Řekněte mi, jak vypadá fyzika a chemie na vlastní kůži zábavnou formou na Nábřeží vysokých škol?
U nás se můžete těšit, že si vyzkoušíte brýle simulující různé stupně opilosti, od půl promile až po 3,5 promile. Opravdu máme troje brýle. Navíc ale máme ještě jedny speciální, které obrací svět vzhůru nohama. Ale nebudou to jenom brýle, které nabízí katedra fyziky, ale navíc ještě budeme ukazovat termokameru, takže se budete moci podívat na svět očima termokamery, což je velmi zajímavé. Budete moci jít po tepelných stopách i třeba pozorovat tepelnou stopu svého zadku.

Taky sloní pasta se tam prý bude vyrábět. Co to je?
Ano, to budou chemici. Sloní pasta, to je taková specialita, která vznikne smícháním několik několika ingrediencí. Ve velkém odměrném válci vám potom vyroste něco, co se nazývá sloní pasta. Přijďte se podívat.

Zuzana Boučková, Michaela Křížová a Jakub Schmidt vás zvou na Nábřeží vysokých škol

Vy jste přinesly také ony opilecké brýle. Od kolika do kolika promile simulují tu opilost?
Od půl promile do 3,5 promile, jsou to troje brýle. Od půl do 1,5, 1,5-2,5, 2,5-3,5 promile. Já bych vám asi na úvod doporučila ty nejslabší, ale musíte si to vyzkoušet. Jen vás musím upozornit, ony trošku zdeformují váš obličej, nemyslím natrvalo. Děti i dospěláci si mnohdy dělají velmi vtipné fotografie právě když mají tyto brýle na očích.

Tak, už je mám na očích. Ty nejslabší, půl až 1,5 promile. A motám se trošičku. Vidím vás sice jen jednou, ale velmi rozmazaně a všechno se mi kolem hýbe. A to ještě nechodím.
A to nechodíte, to děti budou mít za úkol chodit. Budou chodit slalom, takže ty to budou mít o dost těžší než vy teď.

A co faraonův had? Protože to je taky zajímavá věc.
Faraonův had, tak ten vám vyroste před očima. Budou to ukazovat chemici, ale já bych ráda ještě zmínila katedru matematiky, protože tam mají připravenu jednu, řekněme, úplně obrovskou specialitu. Bude to obrovský dvacetistěn, do kterého si děti budou moct i vlézt a pokud spočítají uvnitř nějaký příklad, tak dostanou i sladkou odměnu.

Takže další lákadlo. Co dalšího je pro návštěvníky, Zuzano, připraveno ve čtvrtek?
Tak pedagogická fakulta, tu přezdíváme mimochodem nově první dáma fakult, má krásný nový spot a banner a ta se předvede hned v úvodu na hlavním pódiu, protože bude hrát populární a filmové skladby v podání svého smyčcového kvarteta, což bude úžasný zážitek. Dále zde bude mnoho stánků s psychomotorickými cvičeními a například katedry jazyků, které se chtějí představit, tak nabídnou hravou formou učení cizích jazyků. Studentky francouzštiny prozradily, že Hradec Králové - salon republiky, se francouzsky učil velmi v 30. letech, francouzština zde vládla, takže tam budou dokonce i francouzské dortíky, ochutnávky a takové zajímavé věci.

Zuzana Boučková a Michaela Křížová vás zvou na Nábřeží vysokých škol

Máte také filozofickou fakultu. Tam se hodně cestuje i díky katedře politologie.
Ano, politologové se zaměří tentokrát především na Afriku. Ale také zájemci kromě rozvojového pexesa budou moci poznávat vlajky tamních států, bude se soutěžit, vyhrát různé ceny a dokonce si budou moci všichni vyzkoušet i bubnování s africkými hudebníky. Pak je tu fakulta informatiky a managementu, zde budou také speciální brýle, bude možné nahlédnout do virtuální reality, také zde bude robot, který běhá jako pejsek, ale nekouše.. Také se bude například házet kostkou bez kostky a budeme se procházet nad zemí, velmi zajímavý program.

Házet kostkou bez kostky?
Přijďte se podívat, opravdu je to tak doslova a bude vás to velmi bavit. A pak tady máme Ústav sociální práce, ten spolupracuje s Krajským ředitelstvím Policie Královéhradeckého kraje, tam předvedou, jak se má profesionálně pomáhat v nouzi.

Pojďme se ještě mrknout pro zajímavost i ke stánkům ostatních vysokých škol.
Určitě, velmi nás zajímá fakulta vojenského zdravotnictví, farmačka i lékařská univerzita.

Dobře tedy, tak ve čtvrtek 20. dubna 2017 od 10 do 17 hodin na Tylově nábřeží v Hradci Králové Nábřeží vysokých škol. I naši posluchači se můžou těšit a všechny zveme.

autor: jak
Spustit audio