Veba Broumov nezaplatila svým zaměstnancům únorové mzdy. Lidé se obávají propouštění

15. březen 2018 09:05

Zaměstnanci Textilního závodu Veba Broumov zatím nedostali výplaty za únor. Obávají se masivního propouštění, které už v jedné z největších tuzemských textilek zažili v minulosti několikrát. Vedení společnosti jakékoli významné potíže popírá, peníze prý zaměstnanci dostanou nejpozději do konce týdne.

„Je to špatný. Všichni máme strach, nevěříme tomu moc, že to přežijeme," popisuje aktuální náladu mezi zaměstnanci textilky Marie Vaňková. V broumovské Vebě pracuje deset let, stejně jako žena, která právě prochází vrátnicí a míří z práce domů. Ta svoje jméno říct nechce.

„My doufáme, že to vedení firmy dokáže. Že Vebu zase zvedne do té úrovně, jaká byla. Jsme z toho nešťastní," říká a v očích se jí objevují slzy. Obává se, že v případě potíží textilky bude v Broumově novou práci shánět obtížně.

Textilní závod Veba Broumov

Textilka má momentálně zhruba devět stovek zaměstnanců, poměrně výrazně propouštěla v letech 2015 a 2016, kdy o práci přišlo víc než čtyři stovky lidí. Problémy s vyplacením mezd má podle mluvčí Moniky Mrštinové poprvé v novodobé historii, tedy od roku 1992. „Bylo to způsobeno tím, že se nám platby od dvou klíčových zákazníků, které byly avizovány, na cestě zpozdily."

Textilka má prý sice méně zakázek než před několika lety, existenční problémy ale Monika Mrštinová odmítá. „Firma o žádném propouštění v nejbližším období, během letošního roku, neuvažuje."

Že by peníze měli lidé dostat nejpozději v pátek, potvrzuje i místopředseda podnikové odborové organizace broumovské Veby Martin Ptáček. Dodává, že odboráři se zaměstnanci situace průběžně řeší. „Samozřejmě pár lidí za námi bylo. My jim podáváme informace co dělat, jak hovoří zákoník práce a jak postupovat dál."

Textilní závod Veba Broumov

Podobné dotazy evidují také na Úřadu práce. Také tam se totiž část zaměstnanců Veby obrátila. Žádné oficiální informace ale ředitel krajské pobočky v Hradci Králové Martin Horák nemá.

Podle něj jsou ale lidé na Broumovsku ve specifické situaci. „Je tam vyšší nezaměstnanost, než je celostátní průměr a výrazně vyšší, než je ve zbytku kraje. Je to samozřejmě dáno polohou toho regionu, kdy tam není příliš velké množství zaměstnavatelů."

Úřad práce je v případě nutnosti připraven dočasně posílit jakoukoli svoji pobočku, tedy i tu broumovskou. A stejně tak nabídnout pomoc zaměstnancům v případě platební neschopnosti zaměstnavatele.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související