Ve vzorcích z planetky Ryugu vědci objevili různé aminokyseliny, základní stavební kameny života

11. červen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Japonští vědci objevili ve vzorcích odebraných z planetky Ryugu více než 20 druhů aminokyselin. Aminokyseliny, které jsou základními stavebními kameny života, byly podle agentury Kjódó na některé z planetek zjištěny vůbec poprvé.

Lidé mají v těchto dnech šanci, že spatří na nebi takzvaná noční svítící oblaka. Působivý úkaz se každoročně objevuje v týdnech kolem slunovratu, k vidění bývá do počátku srpna. Tři dny po slunovratu, 24. června časně ráno, pak lze pozorovat vzácné seskupení všech pěti očima viditelných planet společně s Měsícem, uvedl astronom Petr Horálek. Jde o Merkur, Venuši, Mars, Jupiter a Saturn.

Národní muzeum bude v Terezíně restaurovat 20 vzácných předmětů ze Sýrie. Národní muzeum přivezlo dvacet vzácných sbírkových předmětů ze Sýrie, z nichž některé jsou staré až 4000 let. Odborníci je budou restaurovat v Terezíně. Artefakty pocházejí z doby bronzové a antiky.

Čtěte také

Prehistorický boj o potravu možná před třemi miliony let přispěl k vyhynutí obřího žraloka megalodona. Výzkum fosilních zubů tohoto oceánského obra naznačuje, že o jídlo musel soupeřit s velkým bílým žralokem. Uvádí to studie, o které informoval server BBC News.

Třídenní Veletrh vědy v pražských Letňanech nabídnul více než 100 expozic Akademie věd ČR, univerzit a inovačních firem i exponáty z letošního Expa v Dubaji. Příští rok se věda ve velkém představí opět na začátku června.

Meteostanice na půdě gymnázia na Slezském Předměstí v Hradci Králové sbírá data pro celý svět i britské království. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související