Ve východních Čechách odejde do civilu přes 150 policistů

23. září 2010

O 500 se od Nového roku zvýší počet dopravních policistů. Oznámil to ředitel dopravní policie Martin Červíček. Podle něj pomůže vyšší počet policistů zvýšit dohled nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu. Ovšem řady východočeských policistů opustí na konci roku více než 150 lidí. Z okresních ředitelství Pardubického a Královéhradeckého kraje a krajské správy odcházejí nejvíce kriminalisté, ale i příslušníci pořádkové, železniční a dopravní policie či pracovníci jiných profesí. Podle mluvčí východočeské policie Ivy Markové by je měli nahradit nově přijetí lidé, případně dosavadní celníci nebo členové jiných policejních útvarů.

Od Nového roku by u dopravní policie mělo pracovat kolem čtyř tisíc policistů. Ředitel dopravní policie Martin Červíček řekl: "Je to cíl Policejního prezidia zajistit určitou prioritu dopravní policie tím, že doplníme stavy na dopravní policii."
Červíček plánuje i zlepšení vybavení dopravní policie. Policisté dostanou asi stovku ručních laserových radarů k měření rychlosti, jednatřicet aut, která budou sloužit jako pojízdné kanceláře a testery na odhalování drog. Dnešek přinesl i další zprávu z oblasti dopravy. Za posledních dvacet let je letošní rok nejtragičtějším z hlediska požárů v dopravě. Kvůli ohni na silnicích letos zahynulo už sedmatřicet lidí, sto šest osob bylo zraněno. O příčinách těchto požárů nám řekl více mluvčí hasičského záchranného sboru Petr Kopáček: "Naprostou většinu těch tragických případů požárů v dopravě, tak ty jsou způsobeny dopravními nehodami, to znamená, že těmi příčinami je takový ten negativní poměrně vývoj, stav na českých silnicích, nedodržování dopravních předpisů a podobně."
Další častou příčinou požárů vozidel je technická závada. Hasiči doporučují, aby řidiči měli v autech přenosný hasící přístroj.

Spustit audio