Ve všech třech volebních obvodech v kraji při volbě do Senátu zvítězila ČSSD

22. září 2010

Senátorem za Trutnov bude Pavel Trpák z ČSSD. Ve 2.kole senátních voleb lékař a krajský zastupitel Trpák ziskem 52,86 procenta hlasů porazil dosavadního senátora a starostu Trutnova Ivana Adamce z ODS, který dostal 47,13 procenta hlasů. Senátorem za Rychnov nad Kněžnou bude Miroslav Antl za ČSSD. Právník Antl ve 2.kole senátních voleb porazil ziskem 59,6 procenta hlasů dosavadní senátorku Václavu Domšovou (nestraník za SNK ED). Senátorem za Hradec Králové bude Vladimír Dryml za ČSSD. Ředitel vrchlabské nemocnice Dryml ve 2.kole senátních voleb ziskem 53,66 procenta hlasů porazil ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové Leoše Hegera (nestraník za ODS). Dryml je také novým krajským zastupitelem a za vítěznou ČSSD aspiruje na post náměstka hejtmana zodpovědného za zdravotnictví. Konkrétní jednání o krajské koalici se rozběhnou v pondělí 27. října 2008. Sociální demokraté v Královéhradeckém kraji v pondělí večer zahájí jednání o vytvoření koalice s představiteli KDU-ČSL.

"V dalších dnech předpokládáme jednání s ostatními možnými partnery, ale lidovci jsou nám v tuto chvíli nejbližší," řekl lídr kandidátky ČSSD Lubomír Franc. ČSSD již dříve oznámila, že by v kraji mohla vzniknout levostředová koalice ČSSD, KDU-ČSL a SNK ED. "Je to jedna z variant, záleží na dalších jednáních," řekl Franc, který nechtěl odhadovat, zda jednání o koalici skončí do konce týdne.
Sociální demokraté se v hradeckém kraji minulý týden při zhruba půlhodinových schůzkách sešli s ostatními čtyřmi stranami a informovali je o svých programových prioritách. Těmi jsou zrušení poplatků v krajských nemocnicích, přeměna nemocnic z akciových společnosti na neziskové a zastavení privatizace sociálních zařízení v kraji.
ČSSD už dříve řekla, že hejtmanem by měl být Franc a jeho prvním náměstkem ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml, počítá také s nadpoloviční většinou v radě kraje. Budoucí krajský zastupitel a čelný představitel KDU-ČSL Vladimír Derner již dříve řekl, že jediným logickým řešením povolebního uspořádání je vznik koalice ČSSD, KDU-ČSL a SNK ED. "Například zrušení poplatků v nemocnicích odpovídá našim představám," řekl Derner.

Spustit audio