Ve Vrchlabí už nemusíte hledat po kapsách drobné. Parkovné nově můžete uhradit aplikací v mobilu

19. červenec 2020 08:25

Řidiči ve Vrchlabí můžou nově využít k placení parkovného mobilní aplikaci. Na každém parkovacím automatu je informační letáček, na kterém jsou uvedeny možnosti zadání platby. Lidem tím například odpadá povinnost chodit si doplatit parkovné. Díky novince si ho můžou prodloužit na dálku právě pomocí telefonu.

Zaparkovala jsem auto na Krkonošské ulici. Otevírám v telefonu aplikaci, kterou jsem si stáhla. Ukazuje mi to aktuální polohu, vybírám časový údaj, jak dlouho tady budu stát, na vyřízení potřebných věcí potřebuji půl hodiny, kliknutím potvrdím platbu a tím mám parkování vyřešené.

Čtěte také

„Lidé u sebe nemusí nosit mince. Když jdou k lékaři a nedostanou se včas zpátky k vozidlu v časovém horizontu, kdy mají zaplaceno parkovné, tak si mohou přímo z čekárny u lékaře zaplatit další půlhodinu nebo jiný časový úsek, podle toho, jak potřebují," vysvětluje velitel městské policie Milan Čivrný.

A ukazuje systém v počítači, díky kterému zjistí, kdo přes tuto aplikace zaplatil.
„Ukáže se nám, kolik vozidel má parkovné přes aplikaci zaplaceno. Nebo kterým to těsně skončilo či kterým už parkovné propadlo delší dobu. Teď aktuálně vidíme, že parkování přes mobil zaplaceno jedno vozidlo."

Řidiči ve Vrchlabí můžou nově využít k placení parkovného mobilní aplikaci

Strážníci kontrolují placení parkovného několikrát denně v centru města i okolí. Procházím s nimi Krkonošskou ulicí. Všechna auta mají doklad o zaplacení parkovného za sklem. To jsou ti, kteří si koupili lístek v automatu.

Odbočujeme do vedlejší silnice a narážíme na vozidlo, kde doklad chybí.

Čtěte také

„Kolegyně teď vyfotografuje vozidlo, nascanuje přímo SPZ a ukáže se nám, jestli má řidič zaplaceno nebo nikoliv," říká strážník Jan Poláček.

Během několika vteřin je jasné, že řidič parkovné nezaplatil hotově, ale ani přes mobilní aplikaci. Hlídka pomocí mobilní tiskárny hned získá potvrzení o přestupku a předvolání.

„Pak to umístíme na vozidlo a doplníme to fotodokumentací, kterou odešleme do našeho systému. Následně se dotyčný s dostaví s výzvou," vysvětlují policisté.

Na to má řidič desetidenní lhůtu. Pokuta může být až 2 000 korun, podle strážníků se ale nejčastěji pohybuje ve výši 200 až 500 korun.

Spustit audio

Související