Ve Vrchlabí a Jičíně už je téměř jasná koalice. V Kopidlně vítězná sociální demokracie jedná

9. říjen 2018 09:24

Vrchlabská a Jičínská radnice má o novém složení vedení města téměř jasno. Koalice s většinou mandátů v zastupitelstvech zůstanou téměř beze změny. Jedná se o případných dalších partnerech. Jasno zatím není v Kopidlně. Vítězní sociální demokraté vyjednávají s dalšími možnými partnery. 

Sdružení Zvon v čele se současným starostou Vrchlabí Janem Sobotkou oslovilo Volbu pro město a dohodli se, že i nadále budou pokračovat ve spolupráci.

Dostupnost Krkonoš se zlepší. Opravují se silnice a zmodernizuje letiště ve Vrchlabí

Opravy silnice ve Všebořické ulici začaly

Zlepšit dopravní dostupnost Krkonoš pro turistiku i průmysl by měly rekonstrukce silnic a modernizace letiště ve Vrchlabí. Kraj od letoška investuje do místních komunikací necelých 400 milionů korun. Město Vrchlabí plánuje také do pěti let zprovoznit letiště pro menší letadla do 5 tun. Na investora, který by přinesl 100 milionů korun, se zatím čeká.

„Myslím si, že i před volbami bylo zřejmé, že pokud ta možnost bude, dát to dohromady jako tomu bylo doteď, takže jsme se dohodli. Detaily jsme zatím neřešili, jen jsme si řekli, že dohromady máme 80 procent hlasů a dělá to 17 mandátů," říká Jan Sobotka.

Ten chce spolupracovat i s hnutím Vrchlabí do toho, které bude mít v zastupitelstvu s celkovým počtem 21 členů 4 mandáty.

„Já to nemám rád, na městě velikosti Vrchlabí rozdělovat zastupitele na koalici a opozici. Tak bych i je rád do toho zapojil. Samozřejmě je otázka, jaké jsou jejich představy," doplňuje Jan Sobotka.

Spojené síly a ruce (ilustrační foto)

Současná koalice pravděpodobně zůstane na jičínské radnici. Chybět v ní ale budou sociální demokraté, kteří ve volbách neuspěli. Vítězné hnutí ANO už jednalo se sdružením Pro Jičín a Volbou pro město.

„Mezi námi zásadní nedorozumění nebyla. Koalice, když jsme měli 11 zastupitelů, vydržela po celé čtyřleté funkční období. V těch důležitých věcech jsme vždy našli shodu," říká jičínský starosta Jan Malý z hnutí ANO.

Rychlostní silnice R35 z Turnova na Jičín zřejmě povede Českým rájem

Český ráj

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler ve středu 20. června tvrdil, že vláda rozhodla o vedení rychlostní silnice R35 Českým rájem. Není to ale pravda. Kabinet má jen teď k dispozici studii expertů, která tuto kontroverzní trasu doporučuje.

A doplňuje, koho chtějí v rámci koalice ještě oslovit: „Dá se říci, že se nabízí politické seskupení, které tam už bylo v koaliční roli, to znamená v daném případě TOP 09."

V Kopidlně dosud vládli sociální demokraté s Hasiči a Nezávislými. Vítězná sociální demokracie už podle starostky Hany Masákové z ČSSD jedná. Ale podrobnější informace zatím sdělit nechtěla: „Zatím máme jednoho koaličního partnera. Uvidíme, jak se spolu domluvíme. A podle toho se vyvine další jednání. Musíme to všechno skloubit a zkorigovat."

Nové vedení radnice v Kopidlně prý představí až na ustavující schůzi nového zastupitelstva, která bude koncem měsíce.

Spustit audio

Související