Ve volné přírodě zranitelné želvy ostruhaté se líhnou v teple inkubátorů dvorského safari parku

6. květen 2022 19:42

Pokud máte rádi želvy, vezmeme vás v Safari Parku Dvůr Králové do míst jejich příchodu na svět. Nahlédneme do malé místnosti s inkubátory, které tvarem připomínají ledničky. Ovšem jen v teple se v nich z vajíček líhnou například ve volné přírodě zranitelné želvy ostruhaté. 

Ve dvorském safari parku se o odchov želv už léta stará Martin Smrček, za kterým se vypravila redaktorka Dana Voňková.

Ve volné přírodě velmi zranitelné želvy ostruhaté se líhnou v inkubátorech dvorského safari parku

Název "ostruhatá" získala tato želva podle dvou až tří výrazných výrůstků vedle ocasu. Je to třetí největší želva světa /po galapážské želvě sloní a seyšelské želvě obrovské. Po vylíhnutí rostou poměrně rychle. Jako i další želvy, je želva ostruhatá dlouhověká, odhadovaný věk dožití je 50 až 150 let.

Čtěte také

Želva ostruhatá žije na jižní Sahaře a v Sahelu, v polosuchých oblastech od Senegalu,Mali a Mauretánie,na západě až po Etiopii a Erireu na východě. V těchto na vláhu chudých oblastech si želva ostruhatá vyhrabává podzemní úkryty vedoucí do míst s vyšší vlhkostí, kde přečká nejteplejší část dne.

Úkryty bývají obvykle kolem 0,75 metru hluboké, ale známe i záhraby o hloubce kolem 3 metrů.

Ke kopulaci dochází těsně po skončení dešťové sezóny, od září do října. Samci spolu bojují o právo oplodnit samice a jsou přitom obvykle velmi hlasití.

Ve volné přírodě velmi zranitelné želvy ostruhaté se líhnou v inkubátorech dvorského safari parku

Po 60 dnech od oplození samice začínají hledat vhodné místo pro nakladení vajec. Obvykle vyhrabou 4 až 5 hnízd než si zvolí ideální místo pro svou snůšku.

Budování hnízda může trvat až 5 hodin. Snůška obsahuje 15 až 30 vajec. Po nakladení vajec samice hnízdo opět zcela zahrne hlínou. Želvy se líhnou po 90 až 120 dnech.

Želva ostruhatá je vedena v Seznamu ohrožených druhů IUCN jako zranitelná.V seznamu CITES je uváděna nulová roční kvóta na vývoz jedinců ulovených v přírodě.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související