Ve Vodici bylo otevřeno největší akvárium na Jadranu

22. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Kninu bylo v pátek čtyřicet stupňů ve stínu, o rekord ale nešlo. Ve Vodici u Šibeniku otevřel soukromý majitel nové obří akvárium. Split chystá stavbu nového přístavu. V neděli čekejte na pobřeží Jadranu teploty 33 až 35 stupňů, pršet má jenom v chorvatském vnitrozemí.

Ze zpráv z domova už víte, že horko je v těchto dnech opravdu všude. Tady v Chorvatsku je to stejné, nejtepleji včera bylo v Kninu, kde se teploměr vyšplhal na čtyřicítku. Nicméně o teplotní rekord nejde. Ten meteorologové v Chorvatsku zaznamenali v roce 1981, kde tehdy 4. srpna bylo ve městě Ploče 42,8 stupňů.

Letiště a přístav ve Splitu očekávají, že o víkendu padnou rekordy v počtu přepravených turistů. Na letišti má přistát stovka letadel, přivezou a odvezou 20 tisíc turistů. Trajekty mají mezi Splitem a ostrovy přemístit 60 tisíc lidí a 14 tisíc aut.

Ve Vodici nedaleko Šibeniku najdete největší a nejkrásnější akvárium na Jadranu. Otevřel ho soukromý majitel, který se inspiroval v zahraničí. Během šesti let přestavěl za šest milionů kuna starý dům na muzeum podmořské archeologie a akvárium, kde je k vidění zhruba 150 druhů ryb, krabů, škeblí a vůbec mořských živočichů. Na své si tam přijdou i milovníci lodí. Prohlédnout si totiž můžete i makety starých chorvatských i zahraničních lodí. Nejatraktivnější je údajně kopie německé lodě ze 17. století.

Ve Splitu se zřejmě začne koncem letošního roku stavět nový přístav. Dva podnikatelé do něj chtějí investovat 120 až 150 milionů eur. Slibují, že místo tam najde až stovka "megajacht", menších lodí se tam prý vejde asi 200.

Když už jsme u těch jachet, tak na Jadranu můžete v těchto dnech vidět jednu z nejluxusnějších na světě. Je dlouhá devadesát metrů a patří ruskému miliardáři Romanu Abramoviči. Pánové asi vědí, že je také majitelem londýnského fotbalového klubu Chelsea. Luxusní jachta včera kotvila před Hvarem. Údajně ji používají i někteří hráči, jestli s ní ale přijel Abramovič nebo některý slavný fotbalista, nikdo neví.

V Chorvatsku najdete stále více půjčoven lodí a člunů. Za hodinovou projížďku na motorové lodi zaplatíte asi 120 kun, když budete ochotni pádlovat, přijde vás to levněji - asi na 20 kun za hodinu. Šlapadla se pohybují okolo 50 kun. Když se budete chtít projet na skútru, připravte si 180 kuna za 15 minut, za dvousedadlový ještě dvacet připlatíte.

Další ceny a kurzy:
Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 24,88 kuna a za 100 slovenských korun 18,46 kuna. Ve směnárnách jsou kurzy méně výhodné. Připomínáme, že jednoznačně nejvýhodnější podmínky dostanete ale od vlastní banky při platbě platební kartou.

Ceny pohonných hmot se v Chorvatsku nemění a motoristé zaplatí více než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,20 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, což pocítíte především na dálnicích.

Počasí:
I v dalších dnech má být na Jadranu velké teplo. V neděli 23. července se ale objeví i mráčky, ze kterých bude především ve vnitrozemí místy i pršet. Na pobřeží se ale obejdeme bez deště a čekají nás teploty v rozmezí 33 až 35 stupňů, v noci pak kolem pětadvaceti.

Pohled na dlouhodobou předpověď říká, že v nejbližších sedmi dnech neklesnou odpolední maxima ve střední Dalmácii pod 32 stupňů Celsia.

Nic převratného nemají meteorologové ani pro jachtaře, kterým bude i v neděli vát slabý vítr západních směrů o rychlosti do dvanácti uzlů, jen v nárazech na otevřeném moři bude silnější. Viditelnost dobrá, většinou do dvaceti kilometrů, moře bude na stupni 1, výjimečně na dvojce.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu